Батько та син захопили пасажирський літак

Батько та син захопили пасажирський літак

15 жовтня 1970 року литовець Пранас Бразінскас та його неповнолітній син Альгірдас викрали радянський пасажирський літак Ан-24 з наміром втекти з СРСР. Літак мав виконувати рейс Батумі - Сухумі - Краснодар і перевозити 46 пасажирів. Коли літак піднявся у повітря, одягнений у форму офіцера Радянської армії чоловік покликав бортпровідницю Надію Курченко і передав їй листа з наказом летіти за вказаним маршрутом і припинити радіозв'язок з землею. За невиконання загрожувало наказом смерть. Чоловік і юнак вистрибнули зі своїми зброями та вступили до кабіни пілотів, крики пасажирів заполонили салон, а терористи відкрили вогонь по екіпажу, поранивши трьох членів команди.

На жаль, бортпровідниця Надія Курченко померла в результаті пострілу. Однак пілотам вдалося передати секретне повідомлення турецькій стороні, що літак захоплений, тому військові спецслужби чекали на нього в аеропорту Трабзон. Коли літак приземлився, Пранас і Альгірдас вийшли з піднятими руками і добровільно здали зброю. Вони оголосили себе політичними біженцями і заявили, що тікали від радянського режиму та репресій.

Радянська влада не отримала фактичних терористів. Пранасу було призначено покарання у вигляді 8 років тюремного ув'язнення, а його сину Альгірдасу - 2 роки. Проте, їх звільнили в 1974 році в зв'язку з амністією, оголошеною на честь 50-річчя Турецької Республіки. Після звільнення батько та син переїхали в США, але в 2002 році Альгірдас вчинив вбивство свого батька.

Спроби викрадення літаків в СРСР з метою втечі з країни відбувалися з 1954 року. Більшість з них закінчувалися невдачею та призводили до самогубства або страти викрадачів. У 1961 році троє вірменів спробували захопити літак Як-12, але машина розбилася. В 1970 році радянські євреї, яким не дозволили імігрувати в Ізраїль, спробували втекти до Швеції після викрадення літака Ан-2, але їх спроба також була безуспішною. Однак деяким офіцерам-льотчикам вдалося покинути СРСР на винищувачах і здатися іноземним спецслужбам.

Читайте також: