Бізнес очікує уповільнення ділової активності - опитування НБУ

Ділова активність в Україні сповільнюється
Ділова активність в Україні сповільнюється

Бізнес показав оцінку своєї ділової активності на наступні 12 місяців.

Згідно з опитуванням Національного банку України (НБУ), індекс ділових очікувань підприємств (ІДО) склав 99.5%, що менше, ніж 103.0% у першому кварталі 2024 року (далі - І квартал). Учасники опитування не виявляли великих очікувань щодо кількості працівників і майбутнього фінансово-економічного стану своїх підприємств. Проте, вони продовжують очікувати зростання обсягів реалізації власної продукції та інвестиційних витрат на машини, обладнання та інвентар. Вплив воєнних дій та їх наслідків продовжує залишатися домінуючим фактором, що впливає на здатність підприємств збільшувати обсяги виробництва. Утрудненнями також є високі ціни на енергоносії, сировину та матеріали, значні курсові коливання та недостача кваліфікованих робітників.

Бізнес більш консервативно оцінив обсяги виробництва товарів і послуг на наступні 12 місяців: баланс відповідей становить "-0.3%" (у І кварталі 2024 року - 8.5%). Проте, очікування щодо інфляції тривають у покращеному напрямку вже сьомий квартал поспіль: у другому кварталі 2024 року очікувана річна інфляція протягом наступних 12 місяців становила 9.0%, що менше, ніж 11.0% у попередньому кварталі. Частка опитаних, які очікували інфляцію не вище 10.0%, зросла з 48.4% до 62.8%. Воєнні дії продовжують залишатися основним фактором, що впливає на інфляцію для 84.5% респондентів.

Курсовий фактор також суттєво позначився - досяг 68.3%. Очікується девальвація національної валюти: середнє очікуване значення обмінного курсу через 12 місяців складає 41.61 грн/долар США (порівняно з 40.44 грн/долар США у попередньому кварталі). Частка респондентів, які прогнозують коливання обмінного курсу гривні в діапазоні 42.1 - 44.0 грн/долар США, зросла з 24.2% до 35.3%.

Респонденти оцінили поточний фінансово-економічний стан підприємств як погіршений: баланс відповідей склав "-4.3%" (в порівнянні з "-1.4%" у І кварталі). Очікування щодо фінансово-економічного стану протягом наступних 12 місяців послабились: баланс відповідей склав "-0.2%" (у І кварталі - 3.7%). Погіршення очікують підприємства транспорту та зв'язку, роздрібної торгівлі та видів діяльності, пов'язаних з добувною промисловістю. Оптимістичні прогнози надали респонденти будівництва, сільського господарства та переробної промисловості.

Опитування також показало, що учасники проявляють оптимізм щодо обсягів реалізації продукції, включаючи зовнішній ринок: баланси відповідей складають 8.7% і 11.0% відповідно (у І кварталі - 10.6% та 6.8% відповідно). Респонденти більшості галузей очікують зростання загальних обсягів реалізації продукції, особливо в будівництві, сільському господарстві та переробній промисловості (баланси відповідей 20.0%, 18.7% та 14.8% відповідно). Респонденти більшості галузей також очікують зростання обсягів реалізації продукції на зовнішньому ринку, за винятком підприємств торгівлі та будівництва.

Читайте також