Чехи вважають успішною інтеграцію українських біженців

Більшість жителів Чехії вважають, що їх країна прийняла більше біженців з України, ніж насправді може впоратися. Такі дані були отримані в результаті опитування, яке провів Центр вивчення громадської думки 15 квітня.

За порівняннями з опитуванням, що проводилося у липні 2023 року, зросла кількість людей, які вважають інтеграцію українських біженців у чеське суспільство успішною. Тепер так думають 55% респондентів, що на 9 процентних пунктів більше.

У той же час, 60% опитаних вважають, що українські біженці мають перебувати в Чехії тимчасово та потім повернутися до української батьківщини. Лише 11% підтримують можливість постійного поселення українських біженців.

59% відповідей свідчать про те, що більшість респондентів вважають, що Чехія прийняла більше українських біженців, ніж могла би впоратися. Тільки 5% стверджують, що Чехія прийняла менше біженців, ніж мала б.

Цікавість до розвитку ситуації щодо українських біженців виявила 40% населення Чехії. Близько 10% громадян постійно мають стикі з українськими біженцями, оскільки серед них є їх колеги, друзі або однокласники своїх дітей.

За останніми даними Міністерства внутрішніх справ Чехії, в країні залишається приблизно 339 тисяч біженців з України, які отримали тимчасовий захист. Загалом з початку російського вторгнення на Україну Чехія видала майже 600 тисяч документів про тимчасові захисти, але половина з них вже не дійсні.

Опитування проводилося з 26 січня по 11 березня і в ньому взяли участь приблизно 1000 осіб віком від 15 років.

Джерело: Укрінформ