Цей день покаже, коли вдарять перші морози

Цей день покаже, коли вдарять перші морози
  • 16 жовтня вшановується Лонгин Сотник.
  • Лонгин жив у I столітті і був римським вартовим. Він стеріг хрест із розіп'ятим Христом. У Лонгина була катаракта, але коли він проткнув списом розп'ятого Ісуса, то його обличчя зцілилося.
  • Пізніше Лонгин став правити Гробом Господнім і бачив воскресіння Христа. Він відмовився дати неправдиві свідчення про викрадення тіла Ісуса й разом з іншими проповідував вчення про Христа.
  • Коли старійшини міста дізналися про проповіді Лонгина, вони переконали Пілата, що його треба вбити. Стражників послали вбити Лонгина, проте він сам прийняв їх і нагодував. Потім він і його сподвижники були страчені, а їхні голови викинули на звалищі.
  • Деякий час потому сліпа жінка з'явила Лонгину у видінні і поховала його голову. Коли вона торкнулася голови, вона прозріла.

Мощі Лонгина зберігаються в церкві Святого Августина в Римі, а наконечник списа сотника знаходиться в соборі Святого Петра у Ватикані.

Цього дня за прикметами можна передбачити погоду і настання морозів. Наприклад, якщо ворони ходять по землі, то буде тепло. Якщо день видався теплим, то морози прийдуть аж у листопаді. Горобці зграями літають з місця на місце, означає, що буде негода. Цвітіння шипшини свідчить про теплу і довгу осінь, а пташиний базар галок передбачає хорошу погоду.

У цей день сонячне світло має цілющу силу, тому варто провести хоча б кілька хвилин на вулиці і винести зимові речі на сонце.

Заборонено лаятися, злитися, сумувати і займатися дрібним ремонтом та рукоділлям. Також не слід напружувати зір і краще перенести справи, які вимагають напруження очей, на інший день.

У цей день можна молитися святому Лонгину і просити його вилікувати хвороби очей і захистити від зла.

Згідно з новим церковним календарем ПЦУ, Різдвяний пост розпочинається 15 листопада і триває 40 днів. Раніше, коли Різдво святкувалося 7 січня, пост мав інші дати - з 28 листопада по 6 січня. Віряни, які дотримуються Різдвяного посту, очищають своє тіло і душу перед святом Різдва Христового.

Читайте також: