Чи мобілізують до армії обмежено придатних? Відповідь ТЦК

В Україні можуть мобілізувати громадян у лави ЗСУ, але тільки якщо в військовій частині виникне потреба у відповідних спеціалістах. Про це повідомив очільник Кременчуцького РТЦК та СП Мирослав Волков.

За його словами, у військових частинах немає багато посад, тому мобілізувати обмежено придатних громадян можна лише в незначній кількості.

"Обмежено придатних зазвичай направляють для служби у тилові підрозділи. Цих посад небагато, тому ми мобілізуємо їх невелику кількість", - пояснив він.

Волков додав, що такі громадяни все ж рахуються придатними для мобілізації. Проте, йдеться лише про службу у тилових підрозділах, а не на фронті.

"Цей чоловік придатний для проходження служби, але із певними обмеженнями. Цей військовозобов'язаний може бути мобілізований, якщо в якійсь військовій частині є потреба в такому спеціалісті", - зазначив очільник Кременчуцького РТЦК та СП.

Хто вважається обмежено придатним у воєнний час?

Обмежено придатні до військової служби - це військовозобов'язані з певними фізичними або психічними захворюваннями, які можуть впливати на їх здатність виконувати військові обов'язки. Цю категорію визначають військові лікарі під час медогляду і вона може мати різні наслідки для військовослужбовців.

У воєнний час ця категорія найчастіше означає, що людина не придатна до служби лише у десантних військах, плавскладі, морській піхоті та у спецспорудах. Проте, військовозобов'язаний з обмеженням за станом здоров'я може бути призваний на службу до ​​частин забезпечення, військових комісаріатів, установ, організацій, навчальних закладів тощо.

Раніше очільник комітету Верховної Ради пояснив, як має бути справедлива мобілізація. Він зазначив, що питання мобілізації в Україні першочергово стосується ротації військових.

Раніше Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про вдосконалення проведення мобілізації і військового обліку. Водночас у розділі "дати та стан проходження" зазначається, що проєкт закону одержано парламентом і передано на розгляд керівництва. Уряд пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років, а також встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби.