Чи загрожує спалах легіонельозу Україні: в ЦГЗ відповіли

У Польщі були зареєстровані випадки захворювання на легіонельоз.

Зокрема, було зареєстрована 166 випадків "хвороби легіонерів". У Центрі громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, чи загрожує спалах легіонельозу Україні.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко розповів представникам ЗМІ про виявлення випадків у легіонельозу у Польщі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Сьогодні ми бачимо, що був спалах у сусідньому з Україною місті у Польщі Жешуві і де-факто, чи ми реагуємо на це, так, ми реагуємо. І в наших центрах контролю і профілактики хвороб є ПЛР-системи, які дозволяють діагностувати в разі, якщо будуть схожі симптоми. Далі є чіткий механізм, як проводити епідрозслідування і яких заходів вживати", пояснив він.

Очільник МОЗ вважає, що в Україні спалаху "хвороби легіонерів" не буде.

Ляшко підкреслив, що влітку легіонельоз часто трапляється у готелях, де є спліт-системи та душові системи, якими нечасто користуються. Він додав, що бактерія Legionella розмножується саме там, де є вологість.

Лікарка-епідеміологиня Центру громадського здоров'я Ірина Борух зазначила, що легіонельоз реєструвався лише один раз на території України за останні п'ять років. Йдеться про випадок у 2019 році в Дніпропетровській області.

У польському місті Жешув, який є ключовим транзитним центром міжнародної військової підтримки України, спалахнув легіонельоз.

Внаслідок інфекції загинуло семеро людей, більше 100 інфікованих. Про це повідомляє AP.