Ціна на молоко в Україні досягла піку: аналітик пояснив, що буде далі

На початку листопада 2023 року ціни на молоко-сировину в Україні зросли в середньому на 68 копійок і становили 13,44 гривні за кілограм без ПДВ. Про це повідомила Асоціація виробників молока (АВМ).

Ціна на молоко екстра ґатунку у середньому склала 13,78 гривні за кілограм без ПДВ на початку листопада, що на 84 копійки вище, ніж на початку жовтня. Ціна може варіюватися від 13,10 до 14,25 гривень за кілограм без ПДВ в різних господарствах.

Ціна на молоко вищого ґатунку також становить 13,78 гривні за кілограм без ПДВ і зросла на 84 копійки за останній місяць. Ціни на цей ґатунок коливаються від 13,10 до 14,25 гривень за кілограм без ПДВ.

Середня ціна на молоко першого ґатунку склала 12,75 гривні за кілограм без ПДВ і збільшилась на 36 копійок порівняно з попереднім моніторингом. Ціна цього ґатунку коливається від 12,50 до 13,00 гривень за кілограм без ПДВ.

Аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі пояснює зростання закупівельних цін на молоко в Україні дефіцитом сировини на внутрішньому ринку. Це змушує переробні підприємства конкурувати за сировину і купувати її у фермерів за вищою ціною. Збільшення цін також впливає дорожчання логістичних послуг, зростання витрат на корми та закупівельних інгредієнтів.

Прогнозується, що після другої половини грудня ціни на молоко екстра ґатунку можуть знизитися через зменшення потреби в сировині з боку переробних підприємств, а також через період затишшя на ринку під час новорічних свят. Однак різке падіння ціни малоймовірне через попит на молочні продукти з боку населення.

Зазначається, що страйки польських перевізників, які планують блокувати прикордонні переходи до початку січня, можуть стримувати ріст закупівельних цін. Це може призвести до перенавантаження переходів і затримки поставок сільськогосподарської продукції. Однак не очікується різке падіння цін через активний попит на молочні продукти з боку населення.

Аналітик також прогнозує подорожчання найпопулярніших категорій продуктів харчування в Україні до кінця поточного місяця. Зокрема, ціни на молочну продукцію та овочі збільшаться. Проте аномальних цінових ваганців не очікується.