"Чому Зеленський змінив міністра оборони?" - стаття у The New York Times

Стаття на сайті The New York Times

Президент Володимир Зеленський заявив у неділю, що замінює міністра оборони - це найбільший струс у керівництві військовими міністерствами України з початку повномасштабного вторгнення. Він послався на необхідність "нових підходів" після понад 18 місяців конфлікту.

Доля Резнікова стала предметом висхідних спекуляцій в Україні, оскільки стали відомі фінансові порушення в міністерстві.

Доля міністра Олексія Резнікова стала предметом висхідних спекуляцій в Україні, оскільки стали відомі фінансові порушення в міністерстві, а уряд почав кілька розслідувань корупції серед чиновників.

Зеленський заявив, що Резнікова, який не був особисто замішаний у корупційному розслідуванні, замінить Рустем Умеров, голова Фонду державного майна. Зеленський заявив, що очікує, що парламент, який має за це проголосувати, схвалить його запит.

"Олексій Резніков пережив понад 550 днів повномасштабної війни. Вважаю, що міністерству потрібні нові підходи та інші формати взаємодії з військовими та суспільством, загалом", - сказав Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Рішення про заміну Резнікова ухвалили в момент, коли Україна перебуває у розпалі великого контрнаступу, повільно завойовуючи території на півдні та сході. Минулого тижня українські офіційні особи заявили, що захопили південне село Роботине, припускаючи, що наступ прорвав перший рубіж мінних полів, танкових пасток, траншей та бункерів, які Москва розмістила між українськими військами та окупованим Росією Кримом.

Струс виник з кількох причин. За словами чиновника в Офісі президента, до них входить розуміння, що Україні знадобиться нове керівництво в міру затягування війни, шум критики зі сторони українських груп громадянського суспільства та ЗМІ щодо скандалів із контрактами, а також власні прохання Резнікова піти у відставку.

Хоча Умеров, колишній інвестиційний банкір - член опозиційної партії, з початку війни він взяв на себе кілька важливих ролей в уряді Зеленського. Він був головним українським переговорником у рамках "Чорноморської зернової ініціативи" та видатним переговорником з обміну полоненими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Він кримський татарин, представник етнічної групи, яку переслідують під час російської окупації Криму.

Негайних коментарів Резнікова не було, оскільки в останні тижні він не раз стикався з питаннями про своє майбутнє, зокрема, про те, чи перейде на дипломатичну роль посла у Великій Британії. У заяві Зеленського не згадується будь-яке нове призначення Резнікова.

З початком війни Рєзніков став публічною особою України на світовій арені. Він був серед жменьки високих чиновників Зеленського, які залишилися у Києві, коли столиця була частково оточена російськими військами після початку вторгнення у лютому 2022 року.

Незважаючи на рішення про заміну Резнікова під час вторгнення Україна зазнала значно більшої стабільності, ніж Росія

Попри рішення про заміну Резнікова, під час вторгнення Україна зазнала значно більшої стабільності, ніж Росія.

Москва зазнала кількох змін військового керівництва на тлі критики її тактики ведення бою, а в червні стався короткий бунт лідера найманців Євгена Пригожина, який направив членів своєї ПВК "Вагнера" у сторону Москви. Він був оголошений загиблим після авіакатастрофи минулого місяця, яку, на думку західних чиновників, організував Володимир Путін.

У жовтні 2022 року Кремль призначив генерала Сергія Суровікіна командувачем військ в Україні. Він протримався три місяці, коли його змінив генерал Валерій Герасимов, найвищий російський військовий офіцер. Офіційні особи США заявили, що Суровікін наперед знав про плани Пригожина щодо повстання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Рєзніков заслужив похвалу за переговори про передачу величезної кількості подарованого західного озброєння, і займався розширенням армії, її переходом від арсеналу озброєнь радянської спадщини до західних систем, у момент, коли його країна зазнала нападу.

У перший місяць війни українська армія відбила вторгнення Росії, при цьому іноземна військова допомога обмежувалася переважно переносними протитанковими засобами. Але з того часу вона включила широкий арсенал західного важкого озброєння. У контрнаступі в Запорізькій та Донецькій областях Україна спиралася на американську та європейську бронетехніку, танки, артилерію та керовані ракети.

Але цього року українське Міністерство оборони зазнало критики за проблеми з військовими контрактами та корупцію, оскільки його бюджет роздувся. За даними уряду, у якийсь момент зброю на суму $986 млн, на яку уклало контракт Міністерство, не поставили у терміни, зазначені у контрактах. Деякі постачання затримуються на кілька місяців.

Журналісти-розслідувачі виявили свідоцтва про величезні переплати за основні товари для армії, такі як яйця, консервовані боби та зимові куртки

Українські журналісти-розслідувачі виявили й інші проблеми з військовими контрактами, які, зважаючи на все, свідчать про величезні переплати за основні товари для армії, такі як яйця, консервовані боби та зимові куртки.

Резніков заявив, що Міністерство подає до суду, щоб повернути гроші, втрачені за не повністю виконаними контрактами на постачання зброї. Урядовці заявили, що багато проблем виникли в перші хаотичні дні війни, коли Україна відчайдушно намагалася закупити зброю та боєприпаси, і з того часу проблеми були усунені. Два чиновники міністерства, заступник міністра та керівник відділу закупівель, були заарештовані взимку після повідомлень про завищену ціну на яйця.

Оскільки деякі американські критики війни називають хабарництво аргументом на користь обмеження військової допомоги Україні, радник Білого дому національної безпеки Джейк Салліван минулого тижня зустрівся з трьома високими українськими чиновниками, щоб обговорити зусилля щодо викорінення корупції під час війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

Скандали з контрактами викликали деякі заклики до відставки Резнікова, але, схоже, у Вашингтоні на цю заміну не чекали.

Станом на п'ятницю Резніков мав відвідати Пентагон пізніше цього тижня, щоб зустрітися з міністром оборони Ллойдом Остіном. За словами американського чиновника, коли новини про відставку з'явилися в неділю, ці двоє чоловіків регулярно спілкувалися та розмовляли "досить часто". Вважається, що востаннє вони зустрічалися особисто на саміті НАТО у Вільнюсі у липні.

Корупція переслідувала Україну протягом більшої частини її історії після здобуття незалежності, але за останнє десятиліття ситуація покращилася, згідно з оцінками Transparency International. Зеленський проводив кампанію антикорупційної риторики до того, як став президентом у 2019 році, і його зусилля щодо боротьби з хабарництвом були широко визнані вирішальними для зусиль України зі зближення зі своїми західними союзниками, включаючи сподівання Києва на вступ в ЄС.

В останні тижні Зеленський посилив заходи проти хабарництва під час війни, звільнивши всіх кадрових офіцерів ТЦК СП після скандалів із хабарництвом та запропонувавши закон, який каратиме за корупцію як за державну зраду, відповідно до воєнного стану.

У травні голову Верховного суду України затримали у справі про хабарництво. А у п'ятницю українські ЗМІ повідомили про це, і суд встановив заставу у розмірі понад $25 тис. для колишнього заступника міністра економіки, якого звинувачують у розтраті гуманітарної допомоги.

Звинувачення, що переслідують міністерство, пов'язані не з постачанням західної зброї, а з внутрішніми закупівлями зброї

Звинувачення, що переслідують міністерство, пов'язані не з постачанням західної зброї, а з внутрішніми закупівлями зброї, які не фінансуються безпосередньо за рахунок допомоги союзників. Ці країни передають зброю та боєприпаси безпосередньо українській армії, а фінансова допомога спрямовується на невоєнні витрати. Українські податкові надходження йдуть на фінансування оборонних закупівель, у зв'язку з чим виникли звинувачення у безгосподарності.

Під час попереднього струсу минулого літа Зеленський звільнив голову СБУ та генпрокурора, також після звинувачень у корупції та безгосподарності.

Переклад Gazeta.ua