Датські розвідники назвали ліки, під впливом яких Путін напав на Україну

Володимир Путін лікувався від раку щитовидної залози і приймав гормональні ліки, що впливають на настрій, коли вирішив напасти на Україну. Це стало однією з причин провалу російського нападу. Також він досі втручається у війну, що призводить до поразок російської армії. Як нові технології, допомагають Україні перемагати на полі бою. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Манія величі та гормональні ліки могли вплинути на рішення Путіна напасти на Україну датська військова розвідка", Berlingske, Данія

Йоахім не може сказати всього, що знає. І те, що може сказати, не обов'язково знає напевно. Але, за його оцінкою, одним із факторів, які спровокували найбільшу війну в Європі з часів Другої світової, ймовірно, були ліки, які на той час приймав Путін.

Манія величі - один із побічних ефектів гормонального лікування, яке проходив Путін

"Манія величі один із відомих побічних ефектів гормонального лікування, яке проходив Путін. Це не те, що можу сказати напевно, але гадаю, це вплинуло на його рішення розпочати війну", - стверджує Йоахім.

Йоахім очолює аналітичну групу з Росії у FE, "Службі військової розвідки Данії". З міркувань безпеки йому не можна фотографуватись або називатися. Ця людина очолює збір датської розвідувальної інформації про Путіна, російську армію та російське суспільство. Він допоміг данським керівникам та політикам якнайкраще зрозуміти загрозу, яку Путін представляє для Данії, та його шанси на успіх в Україні.

Розвідувальна служба FE спочатку думала, що росіяни виграють війну за два тижні.

"Вони були близькі до цього", - каже Йоахім.

У FE були повністю обізнані про серйозні проблеми у російській армії з корупцією, безгосподарністю та поганою логістикою. Але росіяни самі це чудово розуміли, і тому могли зробити необхідні корективи. Вторгнення провалилося не тому. Сьогодні очевидно, що ключовим невідомим фактором була непродуманість рішень Путіна.

Не погана розвідка, а ідеологічні переконання Путіна змусили російських солдатів повірити, що їх зустрінуть із квітами. Це через главу Кремля все плануло дуже вузьке коло осіб і тільки в останній момент рішення пустили вниз по службовим сходам. Через це росіяни часто не знали, що робити.

Також через рішення Путіна назвати це "спеціальною військовою операцією", а не війною, російській армії забракло 30 тис. солдатів на початку вторгнення. Насправді це означало, що російські війська не могли використовувати своїх звичайних призовників, але дорогих фахівців як піхотинців. Насправді, вони працювали ще гірше.

"Ці загони швидко проїжджали через міста, сподіваючись, що ніхто в них не стрілятиме", - каже Йоахім.

Росіяни були близькі до успіху. Вони захопили аеропорт Гостомель і чекали на підкріплення. Але літаки зі свіжими військами не могли туди потрапити, бо росіяни не змогли зламати українську ППО

Йоахім надалі вважає, що росіяни були близькі до успіху. Десантники захопили аеропорт Гостомель на околиці Києва та чекали на підкріплення. Але літаки зі свіжими військами не могли потрапити туди, бо росіяни не змогли зламати українську ППО.

"Це досить незначні фактори, які, в результаті, визначили результат", - каже Йоахім.

На цьому невдалі рішення не закінчилися. Путін далі втручається у війну.

Армія РФ зараз настільки виснажена, що на її відновлення підуть роки

Армія РФ зараз настільки виснажена, що на її відновлення підуть роки. Навіть тоді солдати будуть гірше екіпіровані ніж раніше, і змушені використовувати стару техніку. Тому Йоахім не вірить, що в лютому буде новий великий наступ на Київ, про що попереджала Україна. За такий короткий час підготувати мобілізовані війська до такого типу атаки просто неможливо.

"Очікуємо, що відбудуться невеликі атаки, як у Бахмуті. Але наступ, подібний до того, який був в лютому 2022 року, вимагав би кількох років, щоб знову довести армію до потрібного рівня", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Відбувається перша війна за участі роботів" Валерій Яковенко

І навпаки, Україна має хороші шанси повернути собі більше окупованих територій. Частково це залежить від того, скільки зброї дасть Захід для допомоги українцям, а частково від того, наскільки зима виснажить бойовий дух росіян.

Українці добре підготовлені, щоби пережити зиму. Росіяни ні. Тим паче, мобілізовані. Вони можуть залишати позиції, коли стане зовсім холодно чи погано. Найбільше невідоме - що станеться, коли українці почнуть завдавати ударів по основним стратегічним цілям у самій Росії, і Путін почуватиметься вимушеним відповісти ядерною зброєю.

У Путіна немає певної "червоної лінії", що унеможливлює точні прогнози щодо того, чи натисне він кнопку і коли.

Як приклад, рішення Путіна у вересні анексувати чотири області України та розпочати часткову мобілізацію. Це сталося після того, як РФ була змушена піти на катастрофічні відступи з-під Харкова. Приблизно тоді Китай, Туреччина та Індія публічно докоряли Путіну під час зустрічі "Шанхайської організації співробітництва". Вони сказали, що у них є "стурбованості", і заявили, що пора припинити війну.

"Путіна принижують, він здається слабким, а він терпіти не може бути слабким. Ось таке поєднання факторів може бути небезпечним", каже Йоахім.

З іншої сторони, немає жодної гарантії зробити світ безпечнішим, вчасно зупинивши контрнаступ до того, як він досягне Криму, і домагаючись миру шляхом переговорів, як пропонують деякі на Заході.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Путін готується до великої ескалації" Олександр Данилюк

"Якщо зробимо щось, що Путін може вважати за слабкість, він може подумати, що може піти далі, ніж насправді здатний. А потім все може знову стати дуже погано", каже Йоахім.

Незважаючи на багато невдалих рішень Путіна, розвідка міністерства оборони Данії не бачить безпосередньої перспективи усунення глави Кремля від влади.

"Не бачимо, щоб хтось збирався повалити його", - каже Йоахім.

Ніхто з російських еліт не є досить сильним, бо їхня влада йде від Путіна. FE теж не бачить перспектив народного повстання.

"Наша найбільша невпевненість стосується його здоров'я або того, що хтось прибере його через хвороби", - говорить Йоахім.

Після вторгнення в західних ЗМІ з'явилися чутки про здоров'я Путіна. Тисячі людей у соцмережах з надією дивилися за тим, коли його бачили кульгавим, коли йде Красною площею, чи чіплявся за стіл, і з явною слабкістю в правій руці. FE не вважає, що Путін страждає на невиліковну хворобу, а швидше має серйозні хронічні болі після кількох падінь і аварій. Різні ЗМІ повідомляли, що Путін страждає від наслідків падіння з коня у 2000-х. Недавно з'ясувалося, що за останні кілька років він також отримав травми, займаючись дзюдо та хокеєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вдарили по найбільш захищеному ядерному об'єкту РФ" - Валерій Рябих

"Це хронічний біль, від якого він давно страждає. Ось чому він сидить і міцно тримається за стіл. Це щоб полегшити біль", каже Йоахім. FE вважає, що у Путіна раніше була форма раку, і він лікувався від неї, коли розпочав війну, що могло вплинути на його рішення.

На початку 2022 року Путін мав місяцеподібну форму лиця, що є побічним ефектом гормонального лікування

"На початку 2022 року Путін мав місяцеподібну форму лиця, що є відомим побічним ефектом гормонального лікування", - говорить Йоахім.

Навесні російське агентство розслідувань "Проект" опублікувало статтю про лікарів, які лікували Путіна багато років. Судячи з лікарів, які бачили його найчастіше, видання дійшло висновку, що Путін міг мати рак щитовидної залози.

FE не очікує, що Путін помре від цієї хвороби. Але згодом це може призвести до того, що російські еліти вирішать, що їм потрібна сильніша людина біля керма.

"Україна оцифрувала армію з мінімальними затратами", The Wall Street Journal, США

Україна досягла здешевленої версії того, на що Пентагон витратив десятиліття та мільярди доларів - винищувачі, розвіддані та зброю, об'єднані в цифрову мережу.

Імпровізована мережа Києва з дронів, винищувачів та іншої зброї, пов'язаних через супутниковий зв'язок і спеціальне програмне забезпечення, дає українським солдатам рівень інтелекту, координації та точності, що дозволяє силам, які спочатку перевершували їх за чисельністю та озброєнням, кружляти навколо масивної, але незграбної армії.

Український набір систем, збудованих здебільшого на готовому обладнанні. Він ще далекий від великих і надзвичайно амбітних зусиль армії США з оцифрування, які розвивалися і розширювалися з технологічними досягненнями і мають такі назви, як мережецентрична війна.

Як кажуть ветерани американських та союзницьких проектів з оцифрування, успіх України у створенні віртуальної системи командування та управління на льоту дає Заходу цінні уроки, особливо щодо необхідності експериментувати та залучати невійськових експертів.

"Урок у тому, що ви повинні вводити нововведення, а ми ні", каже Глен Грант, британський підполковник у відставці, який має досвід цифровізації армії. Він з 2014 року працював із збройними силами США та України над оборонною реформою. За його словами, бюрократичні західні армії "занадто повільні та занадто важкі", щоб швидко застосовувати нові технічні рішення для бойових завдань.

Технічно підковане населення України пристосувало методи ведення партизанської війни до цифрового віку. У цій дивовижній країні існує процвітаюча промисловість технологічного аутсорсингу і хакери, які діють поза законом. Їх інструментами стали мобільні додатки, 3D-принтери та дрони.

Українська компанія будує електромобілі з дистанційним керуванням, на які можна ставити великокаліберні кулемети

Підрозділи модифікують готові дрони за допомогою гранат, які можуть скидати дистанційно на ворожі позиції. Солдати-добровольці використовують свій досвід роботи у приватному секторі, розробляючи програмне забезпечення. Одна українська компанія будує електромобілі з дистанційним керуванням, на які можна встановити великокаліберні кулемети чи інший вантаж.

Українські програмісти оновили систему, яку військові називають Delta, щоб давати місцевим командирам оперативну інформацію про поле бою, отриману з дронів і від коригувальників, які живуть в окупованих Росією частинах України.

"Це називається зв'язаною війною. Завдяки життєвому досвіду українська армія стане найпередовішою в історії", - каже Роман Перімов, який очолює підрозділ із розробки нових військових технологій у бригаді української армії. Його команда створює саморобне обладнання для придушення дронів та випускає дешеві акумулятори великої ємності, щоб солдати залишалися онлайн під час бойових дій.

"Можете мати одночасно 500 дронів у небі для стандартних бойових дій. Такого ще ніхто не бачив", каже він.

Дешеві дрони та захист від дронів - одна з найбільших галузей інновацій, що з'явилися в цій війні. Українські та російські сили зазвичай використовують модифіковані версії невеликих комерційних дронів для розвідки та атак.

За словами Перімова, українські солдати використовують 3D-принтери для виготовлення компактних пластикових ременів безпеки, які кріпляться до популярних комерційних безпілотників, щоб їх можна було озброїти гранатами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Росія програє, але не захоче підписувати жодної мирної угоди" Валентин Краснопьоров

Один із елементів успіху України в галузі інновацій те, як різні військові частини та українські технологічні компанії працюють над власними новими військовими технологіями.

В Україні також є централізовані інновації. Міністерство оборони та СБУ струсили пилюку з платформи для спостереження за полем бою, яку вони збудували, відповідно до стандартів НАТО, каже Ярослав Гончар, співзасновник неурядової організації "Аеророзвідка", яка допомагає українській армії з дронами з 2014 року.

За словами Гончара, майже кожен підрозділ, який брав участь у боях за Київ минулої весни, використовував систему Delta, до якої підрозділи можуть отримати доступ із ноутбука або планшета.

"Ті, хто перебуває під обстрілами, найкраще вчяться", - каже він.

Результат здешевлення, імпровізоване наближення величезних зусиль, над якими міністерство оборони та інші західні військові працювали роками, захищена цифрова матриця, яка зв'язує командирів, бійців, зброю та розвідку.

За словами українських солдатів і командирів, одним із важливих компонентів українських військових технологій стало рішення SpaceX дати тисячі терміналів зв'язку Starlink на початку війни. Більшість підрозділів мають один, іноді замаскований картоном або сміттям, щоб його не помітили ворожі дрони.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що втратили найзаможніші українські олігархи від російського вторгнення. Як застопорилася війна через нетипово теплу погоду, і як провалилася російська тактика ракетного терору, щоб зламати дух українців.