Деякі чиновники отримають підвищення зарплати

Українські чиновники, які працюють у місцевих державних адміністраціях, зароблятимуть більше грошей під час війни з Росією. Відповідна постанова уряду була прийнята 21 листопада 2023 року.

Згідно з документом, зарплати представників державних адміністрацій, які працюють на прифронтових і звільнених від окупантів територіях, будуть збільшені. Для цього місцеві держадміністрації отримають додаткові кошти з місцевих бюджетів.

Отримані кошти будуть спрямовані на оплату праці працівників. Це дозволить збільшити їхній дохід до 100% від розміру фонду оплати праці, затвердженого в державному бюджеті.

У той же час, в державних органах влади різко зменшується кількість співробітників. За період з січня по вересень 2023 року кількість працівників в держорганах скоротилась на 5,3 тисячі осіб.

За даними Міністерства фінансів, найбільше скорочення відбулося в Державній податковій службі, апаратах місцевих та апеляційних судів, Держпродспоживслужбі, Держгеокадастрі та Держказначействі.

В проєкті кошторису на наступний рік Мінфін передбачив введення нової грейдової системи посадових окладів в органах державної влади. За цією системою, всі посади будуть розподілені в групи за певними ознаками, а оплата праці буде стандартизована. Це дозволить зробити систему оплати прозорішою і збільшити значення посадового окладу порівняно з преміями.

Зарплата держслужбовців буде складатись з постійної частини (посадовий оклад, надбавки за вислугу років, ранг та грошова допомога) та варіативної частини (премії за щорічне оцінювання та компенсації за додаткове навантаження та вакантну посаду).

Від початку року більше 2 тисяч держслужбовців намагались виїхати за кордон без належних підстав.