День Святого Миколая: коли чекати на солодощі чи лозину під подушкою за новим календарем

День Святого Миколая: коли чекати на солодощі чи лозину під подушкою за новим календарем

Цьогоріч День святого Миколая будемо відзначати 6 грудня. Раніше, до реформи ПЦУ, це свято вшановували 19 грудня.

Тепер діти будуть шукати солодощі з подарунками чи лозину вже шостого грудня.

Цей день є початком зимових свят в Україні.

Святий Миколай був реальною людиною. Він народився приблизно між 270 та 286 роками у місті Патарі, нині Туреччина. Його батьки, Феофан і Нонна, були заможними людьми, справжніми християнами. Вони охрестили сина одразу після народження.

Миколай був щедрим та аскетичним чоловіком, який допомагав бідним. Після досягнення повноліття він вирішив стати священиком. Він здійснював багато хороших справ, визволяв полонених, рятував невинних від смертної кари, допомагав бідним і дітям. Тому він став одним з найшанованіших святих.

Поширена традиція святкувати День святого Миколая походить з Німеччини. Батьки дарують дітям ласощі, теплий одяг, іграшки, шкільне приладдя. Вони кладуть подарунки таємно вночі, щоб малюки повірили, що це робить сам Миколай.

Є ще одна цікава традиція - писати листи до святого Миколая. Діти пишуть свої бажання і перечислюють добрі і погані дії, які вони зробили протягом року. Вночі Миколай приносить подарунки і класть їх під подушку або біля ліжка.

Святого Миколая святкують двічі на рік: 6 грудня і 9 травня. 9 травня - це перенесення мощей Миколая до міста Барі. Цей день називають "літній Миколай".

На Різдво Христове, яке святкують 25 грудня, починається Різдвяний пост, який триває 40 днів. Під час посту варто утримуватися від м'яса, яєць, молочних продуктів. Традиційними є також колядки, які співаються під час святкування Різдва.

Читайте також: