Дмитрівська субота: коли, як і кого поминати та що не можна робити

Дмитрівська субота: коли, як і кого поминати та що не можна робити

У день Дмитрівської батьківської суботи, що випадає на 21 жовтня, вшановують померлих особливим чином в українських храмах. Цей день є поминальним для родичів, близьких і всіх тих, хто загинув за Батьківщину. Раніше Дмитрівська батьківська субота суміщалася з відзначенням свята великомученика Димитрія Солунського, що припадало на 8 листопада. У зв'язку з переходом на новий церковний календар, тепер ця субота відзначається 26 жовтня.

Димитрій Солунський - святий великомученик, який загинув за християнську віру. Він вважається покровителем воїнів і на іконах зображується у вигляді воїна зі списом та мечем. У Дмитрівську батьківську суботу поминають не тільки родичів, а й усіх воїнів, які полегли під час виконання своїх обов'язків.

У цей день в храмах проводять поминальні літургії та панахиди. Віруючим рекомендують відвідати церкву, підсвітити свічку за душу померлих і помолитися за них. Після служби роздають поминальні продукти малозабезпеченим. Якщо немає можливості відвідати церкву, можна помолитися за померлих удома, простивши їх за всі гріхи. Також в цей день ходять на цвинтарі, де прибирають могилки і поминають померлих.

Дмитрівська батьківська субота є часом, коли влаштовують поминальний обід. Віруючі вірять, що померлі також з'являються за столом, тому залишають вільне місце і для них. Готують кутю, млинці, пироги, м'ясо та інші улюблені страви померлих.

В цей день є кілька заборон. Не рекомендується поминати нехрещених людей, але церква закликає молитися за всіх, хто цього не встиг зробити самостійно. Також варто уникати конфліктів і суперечок, провести день в тиші, молитві та прощенні. Відмовитися від алкоголю, займатися шумними розвагами і гасити запалену свічку також вважається неприпустимим.

Дмитрівська батьківська субота - це день, коли українці поминають своїх покійних. Храми влаштовують спеціальні служби, а віруючі відвідують кладовища. Крім Дмитрівської батьківської суботи, є ще кілька спеціальних батьківських субот, які припадають на різні дні року. Серед них - М'ясопусна, Троїцька, друга, третя і четверта суботи Великого посту.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новостей - INKORR

Читайте також: