Дві новини для українців на початку 2024 року: гарна і не дуже

Рік 2024: нові виклики та потенційні перемоги

Цей рік буде відрізнятися від попереднього, як 2023. Він не буде ані кращим, ані гіршим, але точно буде іншим. Я мав честь зустріти його на Донбасі з нашими військовими, і це було особливою емоцією для мене.

Проте світ не живе за нашими емоціями, навіть західний світ. Для Заходу 2022 рік став роком коливань відносно оцінки російського режиму та недооцінки нашої здатності зрозуміти, наскільки він помилився - і все це відбувалося на тлі шоку від російської агресії. Для багатьох на Заході, 2023 рік став відкриттям того, що цей режим може продовжувати жити за своїми правилами, зловживаючи недосконалими санкційними режимами, навіть за високу ціну.

На початку 2024 року є хороша новина для нас - все більше людей на Заході втомлюються від помилок у відношенні до Росії. Це відчувається, включаючи сприйняття російського режиму не лише як проблеми, але й загрози. Однак є й погані новини - нові стратегічні плани Заходу будуть більш перспективними, а у нас немає на це багато часу.

Тепер основним викликом у цьому році є боротьба між демократією та авторитарними режимами. Немає ніяких гарантій, що демократія завжди перемагатиме в цій боротьбі, і на Заході це дуже добре розуміють. Водночас, тепер, коли ми розпочали переговори про вступ України до ЄС, ставиться питання - хто має право встановлювати кордони Європи і Заходу, ми або РФ. Реакція Заходу на російську ракету в повітряному просторі Польщі свідчить про те, що Захід залишиться раціональним і не підвищуватиме ставки публічно. Хочу зауважити, що це, на мою думку, помилка, оскільки Москва сприймає це як слабкість.

Відповідь Заходу знайдеться, лише питання в тому, чи готовий він її застосувати і як саме - чи це буде більш якісна допомога для нас, чи щось непередбачуване для РФ.

Ми не наївні і не сподіваємося, що наші друзі відгукнуться на наші емоції. Проте, Заходу не завадило би показати зуби і вкусити час від часу.