МВФ: Україна може створити нову фондову біржу

МВФ: Україна може створити нову фондову біржу

Влада України розглядає можливість створення нової фондової біржі для забезпечення незупинного функціонування вторинного ринку державних облігацій. Найбільша і старша фондова біржа в країні - ПФТС, недостатньо капіталізована. Власник ПФТС підтвердив, що не буде вкладати новий капітал, як повідомляє МВФ.

"Капітал у розмірі близько $0,5 млн буде частково надано державними банками (30%), а інша частина - із приватних джерел, включно з МФІ (міжнародні фінансові інститути - ІФ-У)", - зазначається в документі, оприлюдненому на сайті МВФ за підсумками четвертого перегляду програми розширеного фінансування EFF.

ПФТС має 68% обсягу торгів на ринку. Створення нової біржі має на меті захистити функціонування вторинного ринку державних облігацій та інших інструментів.

У оновленому меморандумі зазначено, що НКЦПФР, Нацбанк і Мінфін пропонують пріоритетні заходи щодо поліпшення інфраструктури ринку капіталу. На першому етапі НКЦПФР затвердить постанову НБУ, що дозволить Нацбанку розширити зв'язок з Clearstream до кінця липня 2024 року для полегшення доступу іноземного капіталу. На другому етапі передбачено встановлення прямого зв'язку між НДУ та іноземними центральними депозитаріями до кінця липня 2025 року.

У 2022 році найбільшим акціонером ПФТС стала BOCE Co. Limited. На кінець 2023 року інші акціонери з понад 5% пакетом акцій відсутні, проте 2 квітня біржа повідомила про отримання 8,856607% акцій ТОВ "Емпоріум" підконтрольного SCM Financial Overseas Limited Ріната Ахметова.

Обсяг торгів на ПФТС у 2023 році зріс у 3,6 раза - до 320,8 млрд гривень, що становить 63% загального обсягу торгів організаторів в Україні.

На ринку, крім ПФТС, ліцензію має ПрАТ "Фондова біржа "Перспектива" (Дніпро).

Джерело: Інтерфакс-Україна

Читайте також: