Електронний рецепт можна отримати без візиту до лікаря

Електронний рецепт можна отримати без візиту до лікаря

Процес використання електронних рецептів став більш зручним. За новими правилами, перший електронний рецепт можна отримати без візиту до лікаря, повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Раніше, пацієнт міг отримати перший е-рецепт без візиту до лікаря лише у випадку гострих чи хронічних захворювань. У всіх інших випадках, пацієнт обов'язково повинен був бути присутнім на прийомі у лікаря під час виписки електронного рецепта.

Відтепер ця вимога проходить зміни. Навіть якщо пацієнт звертається до лікаря дистанційно вперше, лікар має можливість прийняти рішення про виписування е-рецепта на ліки без особистого прийому пацієнта. Лише пацієнти, які проходять замісну підтримувальну терапію, залишаються винятком з цих правил.

У своєму рішенні лікар повинен керуватися отриманими від пацієнта даними про його стан та скарги, а також звернутися до його медичної документації. Всі записи про таку взаємодію мають бути внесені до електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ). Рішення лікаря про дистанційне призначення ліків повинне відповідати стандартам у сфері охорони здоров'я, затвердженим МОЗ.

Відтепер видача наркотичних (психотропних) лікарських засобів в аптеці можлива лише за наявністю е-рецепта. Це спростить процес отримання рецептурах лікарських засобів для пацієнтів, які проходять складне лікування і потребують знеболення. Проте, паперові рецепти продовжують діяти на територіях, де ведуться активні бойові дії, а також для призначення екстемпоральних наркотичних лікарських засобів (тобто таких, що виготовляються в аптеці), повідомили в МОЗ. Ці зміни спрямовані на спрощення процесу призначення і відпуску рецептурних лікарських засобів та мінімізацію самолікування.

З 1 квітня рецептурні препарати можна отримати в аптеці за допомогою електронного рецепта. МОЗ пояснило, як дізнатися, які ліки вимагають наявності рецепта.

В Україні діє програма "Доступні ліки", яка дозволяє пацієнтам отримувати лікарські засоби, що входять до програми, безкоштовно або з мінімальною доплатою. МОЗ також назвало послуги, які можна отримати безкоштовно у сімейного лікаря.