«Енергоатом» у жовтні сплатив Гарпоку 15,7 млрд грн компенсації за пільгові тарифи для населення

Компанія "Енергоатом" в жовтні на суму 15,7 млрд грн оплатила державному підприємству "Гарантований покупець" за спецобов'язками щодо фінансування доплат за пільгові тарифи на електроенергію для населення, повідомляється в компанії.

"ДП "НАЕК "Енергоатом" продовжує виконувати покладені на нього спеціальні обов'язки зі сплати послуг із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів. Усього в жовтні 2023 року Компанія сплатила ДП "Гарантований покупець" 15 млрд 714 млн гривень", - заявляють в "Енергоатомі".

Водночас в компанії не повідомили щодо ходу процесу погашення заборгованості перед Гарпоком, яка сформувалась протягом 2023 року та яка створила проблему кругових боргів на ринку електроенергії України.

При цьому в компанії зазначили, що "Енергоатом" сплатив за листопад вже 40% авансових платежів прогнозованої вартості ПСО.

Зокрема, станом на 1 листопада "Енергоатом" сплатив ДП "Гарантований покупець" 40% авансових платежів прогнозованої вартості ПСО за листопад - 5,3 млрд грн.

"Енергоатом" і в подальшому повною мірою виконуватиме поточні зобов'язання 2023 року з послуг із забезпечення доступності електроенергії для побутових споживачів", - підкреслили в компанії.

Раніше повідомлялося, що компанія "Енергоатом" на кінець 2023 року матиме 17 млрд грн заборгованості через відсутність джерел фінансування оплати цього боргу.

Експерти вважають, що Кабінет Міністрів має докапіталізувати "Енергоатом" або ж дозволити компанії випустити облігації для того, щоб погасити існуючу заборгованість на ринку електроенергії України до початку опалювального сезону.

На думку експерта з енергетики Станіслава Ігнатьєва, через недоплати Енергоатому на ринку електроенергії формується спільна заборгованість між державними та приватними компаніями, що може негативно призвести до енергозабезпечення країни взимку.