Європейські фермери влаштували протести на кордоні з Чехією

Фермери з ЄС протестують проти бюрократії та політики Союзу

Фермери з країн Європейського Союзу, зокрема з Чехії, Словаччини та Польщі, організували протести вздовж чеських кордонів, заблокувавши пункти пропуску. Вони вимагають зменшення бюрократії та змін у політиці ЄС. Про це повідомляє Reuters.

У цьому році фермери по всій Європі активізували протести через низькі ціни й високі витрати, дешевий імпорт і обмеження, пов'язані з ініціативою ЄС щодо зміни клімату. Протести відбулися в Польщі, Франції, Німеччині, Іспанії та Італії.

Аграрна палата Чехії повідомила, що 3 тисячі тракторів взяли участь у протестах по всій Чехії. У протестах також брали участь фермери з Угорщини, Німеччини, Польщі, Литви та Латвії.

Зокрема, фермери заблокували пункти пропуску "Ходонін-Голіч" на південному кордоні Чехії зі Словаччиною більше, ніж на годину. Вздовж шосе вишикувалися сотні тракторів.

Протестувальники розмахували національними прапорами і тримали плакати з написами "Стоп бюрократії" і "Стоп українському зерну".

Протестувальники частково заблокували переїзд на північному сході Чехії, де припарковані десятки тракторів.

Один з вчителів розповів, що сектор стикається з "ста мільйонами проблем", найбільша з яких є бюрократія.

Польща внесла прикордонні переходи з Україною до переліку об'єктів критичної інфраструктури, щоб усунути перепони на кордоні для постачань зброї і гуманітарної допомоги.

Президент Польщі зазначив, що протест польських перевізників було припинено завдяки трістороннім угодам з Україною та протестувальниками-водіями. Швидше за все, нову блокаду кордону також вдасться подолати через перемовини.