Фінансова дипломатія: ЄС готує плацдарм для обходу вето Орбана на підтримку України

Флаг України на фоні прапора ЄС
Флаг України на фоні прапора ЄС

Європейський Союз шукає способи обійти вето Угорщини щодо фінансування України

Угорщина блокує більш ніж 6 мільярдів євро допомоги для України, і тому Європейська служба зовнішніх справ розглядає можливість дозволити державам-членам робити добровільні внески до Європейського фонду миру, щоб обійти це вето. Це означає, що кошти надходитимуть на основі згоди вкладників, а не одностайної підтримки.

Хоча Угорщина блокує фінансування вже більше року, питання про те, наскільки широко підтримуватимуть цей новий план, залишається відкритим. Багато ключових рішень потребують одностайного схвалення. Посли ЄС зустрінуться на наступному засіданні, щоб обговорити ці деталі.

Проти допомоги Україні у війні виступає прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Він провокував осуд старої Європи своїм зустрічем з президентом Росії Володимиром Путіним. Європейська комісія також відмовляється направляти високопосадовців на важливі зустрічі в Угорщині.

Така непоступливість Угорщини щодо фінансування України примусила дипломатів шукати способи захистити допомогу від вето. Європейський фонд миру схвалив семьох пакетів допомоги у загальній сумі 3,5 мільярда євро після агресії Росії, а також 2 мільярди євро на постачання боєприпасів.

Читайте також