Фінансова грамотність для жителів Казахстана: як навчитися керувати грошима

Фінансова грамотність для жителів Казахстана: як навчитися керувати грошима

Глобальне впровадження цифрових технологій у фінансовий сектор та поява нових фінансових сервісів на ринку значно збільшують інтерес населення до розумного управління своїми грошовими коштами. За даними дослідження АРПФР РК, з 2020 по 2022 рік показник фінансової грамотності казахстанського населення зрос з 39% до 40,2% і продовжує зростати.

За результатами опитувань видно, що громадяни Казахстану почали більш серйозно ставитися до оплати рахунків, планування свого особистого бюджету, все частіше клали гроші в копілку для великих покупок і неочікуваних витрат, та зацікавлені в інвестуванні.

Фінансова грамотність - це набір навичок, які допомагають свідомо управляти грошима, уникати нерозсудливих витрат та збільшувати своє майно. Її основою є:

  • контроль над доходами і витратами;
  • накопичення грошей;
  • розумне використання позик, кредитів та оцінка власної платоспроможності;
  • інвестування.

Більше корисної інформації щодо управління фінансами та фінтех-товарів можна знайти на порталі fincult.kz. Там регулярно публікуються статті і новини про законодавчі зміни, нарахування пенсій, стипендій та соціальної допомоги, оподаткування та способи отримання пасивних доходів. Інформація надається у простій і зрозумілій формі, доступній навіть для тих, хто не дуже розбирається в фінансових питаннях, але хоче почати розумно планувати свої фінанси і шукає шляхи отримання додаткових доходів.

Для казахстанців, які планують здійснити міжнародні операції або заміняти валюту за вигідним курсом, на сайті Fincult є актуальний курс популярних валют в країні, таких як долар, євро, юань і рубль. Інформація оновлюється щодня і включає курси Національного банку Казахстану, комерційних банків з філіями в Астані та інших містах, а також обмінних пунктів в Актобе, Актау та Алмати.

На порталі також є корисні сервіси, які допоможуть розрахувати дохід від депозиту, графік погашення кредиту та переплат, а також адресну соціальну допомогу для незахищених верств населення. Використання цих онлайн-інструментів заощаджує час і зусилля на самостійні розрахунки або пошуки необхідної інформації на інших ресурсах.

Отримання знань та розвиток навичок у управлінні фінансами дозволяє займатися своїми фінансовими рішеннями самостійно, зберегти накопичення в умовах інфляції, знизити витрати та оптимізувати бюджет, а також ефективно інвестувати в різні активи.

Міністерство освіти і науки України вже затвердило освітню програму для учнів п'ятих-дев'ятих класів, в рамках якої з'явився новий предмет "Підприємництво і фінансова грамотність". Це додасть учням корисних знань і навичок, необхідних для розумного фінансового управління, що є важливим в сучасному світі.

Читайте також: