Фінляндія виділила кошти на підтримку українських пенсіонерів

Представники обох країн під час зустрічі
Представники обох країн під час зустрічі

Уряд Фінляндії виділив 2 мільйони євро Всесвітній продовольчій програмі ООН (ВПП), щоб надати грошову допомогу пенсіонерам, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій.

Про це повідомила Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні. Програма додаткової грошової допомоги ВПП, яка була запущена в серпні 2023 року, підтримує пенсіонерів з низькими пенсіями, які проживають у зонах активних або можливих бойових дій, згідно з переліком, визначеним державою. З початку програми в серпні 2023 року, більше 360 000 пенсіонерів отримали виплати. Завдяки внескам Фінляндії та інших донорів ВПП зможе продовжити цю програму до кінця 2024 року.

Загалом з лютого 2022 року Фінляндія була спонсором ВПП у сумі 11 мільйонів євро для гуманітарних операцій в Україні. З цих коштів 1 мільйон євро був використаний для програми спільно з ФАО щодо розмінування сільськогосподарських земель, яка допомагає родинам у селах та малим фермерам безпечно відновлювати виробництво продовольства в Харківському регіоні. Інші 8 мільйонів євро були використані для надання продовольчої допомоги громадам поблизу лінії фронту та грошової допомоги найуразливішим верствам населення по всій країні.

"Надаючи кошти для багатоцільового використання, Фінляндія демонструє свою відданість принципам гуманітарної допомоги, дозволяючи нам підтримувати українців, які найбільше цього потребують, започатковувати нові ініціативи та покривати дефіцити фінансування," – сказав Річард Раган, Директор WFP в Україні. "Ми глибоко вдячні Уряду Фінляндії за постійну підтримку наших гуманітарних програм та народу України".

Грошова допомога - один із способів, яким ВПП підтримує українців, постраждалих від війни. Окрім цього, ВПП розподіляє продуктові набори в районах поблизу лінії фронту, де їжа важкодоступна або дорога, підтримує урядову програму шкільного харчування та сприяє безпечному розмінуванню сільськогосподарських земель у Харківському регіоні, щоб допомогти фермерам і виробникам продовольства відновити роботу. Крім того, ВПП організовує експорт українського зерна через Чорноморську зернову ініціативу та ініціативу "Зерно з України" за допомогою 25 суден.

Читайте також