Фінляндія відкриє пункти пропуску на кордоні з РФ

Фінський уряд вирішив відкрити два пункти пропуску на кордоні з Росією після тривалої блокади з кінця листопада. Про це заявив прем'єр-міністр Фінляндії Петтері Орпо. За його словами, Фінляндія відкриє пункти пропуску Вааліма та Ніірала.

Однак, Орпо наголосив, що уряд залишає за собою право повернути блокаду, якщо проблема з біженцями знову зросте після відкриття кордону. Рішення про відкриття пунктів пропуску дійсне до 14 січня 2024 р.

З метою забезпечення зручного сполучення родичів, що проживають по обидва боки кордону, Фінляндія вирішила відкрити ці прикордонні пункти, повідомив представник Прикордонної служби Мікко Лехмус.

Варто зазначити, що уряд Фінляндії припинив прикордонну співпрацю з Росією, зривши угоду, укладену у 2012 році. Тоді російська сторона ініціювала припинення співпраці, надіславши повідомлення МЗС Фінляндії. Раніше Фінляндія закрила чотири пункти пропуску на південно-східному кордоні через незаконний перетин емігрантів з третіх країн.

З метою контролю на кордоні Фінляндії з Росією, Прикордонна служба Євросоюзу розмістила 55 спостерігачів після тимчасового закриття всіх пунктів пропуску Фінляндією через масовий приплив мігрантів. Тривалість їх перебування залежить від поточної ситуації.