Геловін: що українці мають знати про наймістичніше свято жовтня

Геловін: що українці мають знати про наймістичніше свято жовтня

Один з наймістичніших і популярних свят жовтня - Геловін, яке святкують у ніч на 1 листопада. Це свято походить зі Сполучених Штатів Америки і здобуває все більше популярності в Україні з кожним роком. Історія цього свята відноситься до XVI століття, коли кельти, їхня культура і традиції зростились в Шотландії та Ірландії. Кельти святкували Геловін як "Самайн", сім днів, але основні події відбувалися в ніч на 1 листопада. У VIII столітті християнство стало поширюватися і, поєднавши кельтські традиції з католицькими обрядами, свято Геловін почало формуватися. В Шотландії та Ірландії його називають "Oidhche Samhna".

Головною традицією Геловіна є перевдягання у різні костюми та випрошування солодощів (trick-or-treat), яка сформувалася ще в Середні віки. У США ця традиція стала надзвичайно популярною, але її коріння йде ще далі. Також символом Геловіна є гарбуз, який вирізають в гримасу та ставлять свічку всередині. Вважається, що це захищає будинок від темних сил. Згадуються також ворожіння, які проводилися на це свято в Шотландії.

На самому початку листопада, також святкують Надгробне покровительство померлих, які називають батьківськими суботами. У цей день проводяться особливі служби у храмах і віруючі відвідують кладовища. Ці дати в октябрі-листопаді - Покровська субота (30 вересня), Дмитрівська батьківська субота (21 жовтня), Кузьмина субота (28 жовтня), Михайлівська субота (4 листопада) і перед Різдвяним постом (11 листопада).

Читайте також: