Готували держпереворот: поплічники Медведчука отримали тюремні строки

Тюремні строки отримали четверо поплічників підозрюваного у державній зраді екснардепа Віктора Медведчука, які готували державний переворот в Україні.

Зловмисники готували насильницьке захоплення влади в країні, планувавши "синхронізувати" його із початком повномасштабного вторгнення РФ, повідомила 10 серпня Служба безпеки України. Тим самим вони сподівалися допомогти агресору у якнайшвидшій окупації.

"Серед засуджених громадянин Росії, військовий розвідник за фахом, який був на прямому зв'язку з представниками адміністрації президента РФ та спецслужб країни-агресорки", ідеться в повідомленні.

Злочинці хотіли захопити владу через підконтрольні громадські організації у Києві та інших регіонах нашої держави. Саме ці прокремлівські осередки мали ініціювати проведення в столиці України так званих національних зборів. На цьому "форумі" його організатори планували "затвердити резолюцію" щодо "відсторонення від влади" вищого військово-політичного керівництва країни.

У разі відмови зловмисники планували перейти до "силового сценарію". Для цього вони формували власне "бойове крило", до якого намагалися залучити пів тисячі озброєних осіб.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Для пошуку "кандидатів" використовували власні зв'язки серед прихильників рашизму. Однак, Служба безпеки спрацювала на випередження і запобігла реалізації незаконних дій. У результаті багатоетапної спецоперації співробітники СБУ своєчасно викрили організаторів злочину, задокументували їхню підривну діяльність і затримали на початку повномасштабного вторгнення", звітує відомство.

На підставі зібраних доказів суд визнав зловмисників винними. Росіянину дали 10 років тюрми, організатору злочину 7 років, а двом його спільникам по 5 років ув'язнення.

Торік у квітні президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Медведчука. Спецоперацію провела СБУ. Медведчук переховувався 48 днів. Маскувався у формі ЗСУ. ФСБ планувала вивезти його за кордон. Оксана Марченко втекла в Росію.

У вересні Медведчука передали росіянам в рамках обміну під час звільнення з російського полону 215 українських захисників.

У січні президент позбавив громадянства України народних депутатів Медведчука, Тараса Козака, Рената Кузьміна і Андрія Деркача. Після цього Верховна Рада позбавила їх мандатів.

11 квітня Служба безпеки України оголосила Марченко в розшук. Суд також арештував приховані активи дружини Медведчука на понад 440 млн грн.