"Грант Шаппс – новий міністр оборони Великої Британії. Що це означає для України? - Politico

Стаття на сайті Politico

Після відходу Бена Уоллеса з посади міністра оборони Великої Британії у четвер, початковий дует влади, який воював за Україну, пішов геть. Коли колишній прем'єр Борис Джонсон завоював повагу в світі за свою швидку реакцію на російське вторгнення та романтичні стосунки з президентом Володимиром Зеленським, то старого приятеля Джонсона Уоллеса також хвалили за те, що стояв за його спиною і виконував більшу частину роботи з військової допомоги Києву.

Тепер Грант Шаппс, який замінив Уоллеса в міністерстві оборони, має довести, що він не менш крутий.

Шаппс - фігура, що добре зарекомендувала себе на вершині британської політики, проте несподіваний вибір на посаду міністра оборони. За винятком однієї молодшої посади в департаменті міжнародного розвитку, за свою довгу кар'єру у вищій політиці, яка розпочалася ще в 2010 році під керівництвом Девіда Кемерона, він досі обіймав лише господарські портфелі.

Новий міністр оборони один із трьох міністрів без будь-якого військового досвіду, які за останні 13 років зайняли вищий пост у сфері оборони Великої Британії

Колишній міністр бізнесу та енергетики також є одним із трьох міністрів без будь-якого військового досвіду, які за останні 13 років зайняли найвищу посаду у сфері оборони Великої Британії.

Водночас тісна відданість Шаппса прем'єру Ріші Сунаку та його великі зв'язки з Україною сигналізують про збереження спадкоємності.

"Шаппс проявляв активний інтерес до війни в Україні та описував свою попередню роль в енергетиці та бізнесі як дуже орієнтовану на зовнішній світ. Це заспокоїть наших союзників", - сказала Софія Гастон, голова відділу зовнішньої політики аналітичного центру Policy Exchange.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Коли Шаппс візьме кермо влади в міністерстві оборони, йому доведеться виявити спритність і кмітливість, якщо хоче вийти з довгої тіні свого попередника.

Уоллес зробив собі ім'я як удома, так і у світі, будучи стійким прихильником української справи разом із Джонсоном.

Віддаючи належне своєму колезі, що пішов, міністр оборони України Олексій Резніков сказав: "Енергія і відданість Уоллеса дозволили реалізувати найсміливіші плани і мобілізувати критично необхідні ресурси в потрібні моменти".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Його репутація захисника України допомогла Уоллесу піднятися на вершину міністерського рейтингу серед членів Консервативної партії, досягнувши чистого рейтингу схвалення в 77% в останньому опитуванні Conservative Home. Навпаки, Шаппс має лише 3%.

Депутат-консерватор Марк Франсуа, колишній міністр оборони від правої партії, відкрито висловив сумніви деяких депутатів, заявивши, що Шаппс має "дуже круту криву навчання".

Однак інші кажуть, що Шаппса доповнить його міністерська команда, троє членів якої є ветеранами збройних сил.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Ед Арнольд, науковий співробітник відділу європейської безпеки в оборонному аналітичному центрі RUSI, стверджує, що цивільне минуле Шаппса не буде великою проблемою.

"Людей дивує, що для Шапсса це буде п'яте призначення на міністерську посаду менш як за рік. Його доведена здатність керувати великим відділом, здається, є сумнівною", - каже Арнольд.

Незважаючи на те, що Шаппс є відносним новачком на світовій арені, його союзники стверджують, що він є достатньо кваліфікованим, щоб зайняти місце Уоллеса.

Новий міністр оборони минулого року прийняв родину українських біженців у власному домі

Колишній помічник уряду Великої Британії, який працював із Шаппсом, сказав, що він "щиро й глибоко ставиться до України", зазначивши, що минулого року він прийняв сім'ю українських біженців у власному домі, і що його єврейські предки приїхали до Великої Британії зі Східної Європи, "тому він чутливий до цього регіону".

Будучи міністром транспорту за Джонсона, Шаппс брав участь у дискусіях про підтримку української інфраструктури з початку російського вторгнення.

Цей акцент посилився на його останній посаді міністра енергетики, під час якої він здійснив перший офіційний візит до Києва минулого тижня та оголосив про плани проведення саміту з енергетичної безпеки в Лондоні, присвяченого другим роковинам війни.

Джейсон Маккартні, секретар партійної групи у Палаті громад по Україні, яку раніше очолював Шаппс, привітав "проникливе призначення" та високо оцінив "знання та відданість Шаппса українському народу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

На думку Гастон із Policy Exchange, розбіжності нового міністра оборони зі своїм попередником можуть навіть виявитися перевагою у просуванні інших частин оборонного завдання.

Вона припустила, що пильну увагу Уоллеса до українського конфлікту "іноді створювало враження, що він менш зацікавлений" в інших великих проектах, як військовий пакт AUKUS з Австралією та США.

"У Канберрі та Вашингтоні багато очей спостерігає, чи зможе він підняти амбіції уряду в цьому питанні", - каже вона.

Прем'єр призначив міністра-лояліста, який не створюватиме проблем, вимагаючи додаткових грошей для збройних сил

Однак швидке піднесення Шаппса відповідає широко поширеній думці, що Сунак, в результаті, призначить міністра-лояліста, який не створюватиме проблем, вимагаючи додаткових грошей для збройних сил, як це неодноразово робив Уоллес. А деякі депутати-консерватори вже ставлять під сумнів здатність Шапса протистояти міністерству фінансів.

Голова Комітету з оборони Палати громад Тобіас Еллвуд наголосив: "Нам необхідно відійти від нинішнього бюджету мирного часу у 2% ВВП на оборону це те, що дозволить нам зробити ставку на безпеку в Європі".

Арнольд із RUSI сказав, що депутатам-консерваторам не слід чекати багато чого від Шаппса на цьому фронті, оскільки ключові рішення щодо бюджету на цей рік вже прийняті, а довгоочікуване оновлення стратегії оборони та зовнішньої політики Великої Британії вже розроблено.

Хоча Сунак прагне проштовхнути ідею спадкоємності, дещо доведеться змінити для Шаппса, який одночасно є визнаним технократом та одним із найсильніших комунікаторів уряду на телебаченні та в соцмережах.

"Йому доведеться відмовитись від своєї звички говорити в TikTok. Мені б не хотілося бути тим, кому доведеться йому це нагадувати", - посміхнувся один із чиновників МЗС.

Переклад Gazeta.ua