Гривня зміцнилася після вихідних - курс валют на 16 жовтня

Гривня зміцнилася після вихідних - курс валют на 16 жовтня

Національний банк України встановив офіційний курс долара на рівні 36,36 грн, менше ніж на 3 копійки по відношенню до попереднього п'ятничного курсу. Курс євро також знизився на 37 копійок і складає 38,27 грн за одиницю. Вартість польського злотого зменшилась на 10 копійок порівняно з минулим тижнем і становить 8,43 грн.

У обмінниках долар купують за 37,8 грн, а продають за 38,8 грн. Євро продають за 40,2 грн, а купують за 41,2 грн.

З 3 жовтня Національний банк України ввів режим керованої гнучкості обмінного курсу, що має на меті посилити стійкість української економіки та валютного ринку. Цей режим відрізняється від попереднього режиму "плаваючого" курсоутворення, який діяв до 24 лютого минулого року.

За новим режимом НБУ буде ретельно контролювати ситуацію на валютному ринку та залишатиметься ключовим гравцем. Банк зможе компенсувати структурний дефіцит валюти, що дозволить курсу змінюватися в обидва боки. Однак НБУ буде суттєво обмежувати значні зміни курсу, щоб уникнути послаблення або зміцнення гривні. Офіційний курс буде визначатися операціями на міжбанківському валютному ринку з активною участю НБУ.

За тими ж правилами, що і в минулий півтора року, буде встановлюватись курс на ринку, де громадяни можуть купувати і продавати валюту. Це стосується як готівкового ринку, так і карткових курсів банків.

Читайте також: