Грузинський парламент ухвалив скандальний закон про іноагентів: протести загострилися

Грузинський парламент ухвалив скандальний закон про іноагентів: протести загострилися

Парламент Грузії підтримав закон про прозорість іноземного впливу

Парламент Грузії у третьому, остаточному читанні схвалив суперечливий закон "Про прозорість іноземного впливу", який викликав масові протести в країні. Закон підтримали 84 парламентарі, проти проголосували 30 депутатів.

Тисячі людей зібралися коло будівлі парламенту Грузії, протестуючи проти ухвалення закону. Протестувальники скандують гасла "раби" та "іди", звертаючись до депутатів правлячої партії "Грузинська мрія". Відбулося кілька затримань та невеликі сутички, але учасники акції планують продовжити протести з вимогою відкликання закону.

Президентка Грузії Саломі Зурабішвілі пообіцяла накласти вето на документ, але партія "Грузинська мрія" має достатньо голосів, щоб його подолати. Закон оголошує неурядові та медійні організації, бюджет яких на більш як 20% фінансується з-за кордону, "організаціями, що захищають інтереси іноземної держави".

Громадські організації та опозиційні партії вважають, що метою закону є ліквідація організацій, які опікуються розвитком демократії, і блокування процесу вступу до Євросоюзу. ЄС і США попереджали, що ухвалення закону негативно вплине на просування Грузії на шляху до ЄС.

Читайте також: