Хто блокує вантажівки з України? Український посол закликав до здорового глузду польських перевізників

Українські перевізники продовжують блокування виїзду вантажівок з Польщі. Про це заявив посол України у Польщі Василь Зварич. Він висловив сподівання, що сторони зможуть досягти порозуміння і вирішити цю проблему. Зварич зазначив, що ніхто не зацікавлений у ускладненні руху товарів через кордон. Водночас, транзит товарів вже ускладнений через російську агресію.

Вимоги польських перевізників стосуються переважно уряду Польщі. Зварич зазначив, що польська сторона намагається досягти консенсусу і пояснює, що уряд вже зробив багато. Однак вимоги перевізників нереальні до виконання. Вони стосуються угод з Європейським Союзом та мають дискримінаційний характер відносно перевізників з інших країн.

Зварич висловив надію на перемогу здорового глузду та компромісне рішення польської влади. Він зазначив, що це не перший подібний страйк і вже відбувався діалог з владою Польщі. Україна також звернулася до МЗС з нотою, щоб уникнути блокади кордону.

Нагадаємо, що е-Черга - це електронна черга на перетин кордону на міжнародних автомобільних пунктах пропуску. Ті, хто мають ліцензію на міжнародні перевезення, можуть зареєструватися в електронній черзі і перетнути кордон у визначений для них час.

Заблоковані три прикордонні переходи на польсько-українському кордоні поки не надали чітких вимог. Акція протесту польських перевізників триватиме до 3 грудня 2023 року.