Імпорт російського газу країнами ЄС 2024 року впаде на 20% — Montel

Імпорт газу з Росії країнами ЄС зменшиться
Імпорт газу з Росії країнами ЄС зменшиться

Європейський Союз, ймовірно, до 2024 року імпортує близько 35 млрд кубометрів російського газу. Це на 22% менше, ніж минулого року, коли було імпортовано 45 млрд кубометрів, але більше, ніж очікувалося цього року. Про це повідомляє Montel з посиланням на італійський енергетичний аналітичний центр Nomisma Energia.

До кризи цін на енергоносії, спричиненої повномасштабним вторгненням Росії в Україну в лютому 2022 року, країни ЄС імпортували 150 млрд кубометрів російського газу у 2021 році, повідомив президент Nomisma Energia Давіде Табареллі.

Загалом, 19 млрд кубометрів газу, що становить частку СПГ (скраплений природний газ), було імпортовано минулого року з 45 млрд кубометрів загального обсягу. "Цього року вони все одно перевищуватимуть 35 млрд кубометрів, навіть якщо ми будемо продовжувати їх скорочувати", - додав він.

Незважаючи на плани ЄС припинити повністю імпорт російського газу до 2027 року, високопосадовець Європейської комісії повідомив Montel, що країни-члени спротивлялися цим зусиллям і навіть спостерігали тимчасове збільшення імпорту газу.

Угода про транзит російського газу через Україну закінчується в кінці цього року, тим не менш, офіційні особи в Києві і Москві заявили, що нової угоди немає.

Аналітик з економіки і енергетики з Болгарії Ахмадзай Євгені заявив, що "Газпром" залишиться в європейській транспортній мережі цієї зими на такому ж рівні, як і минулого року. З його слова, "не дивно, якщо сувора зима змусить ЄС ще більше імпортувати з Росії".

Аналітик з аналітичного центу ECFR у Римі, Альберто Ріцці, зауважив, що країни-члени ЄС продовжують імпортувати російський СПГ з кількох причин, зокрема, для забезпечення недорогих постачань і управління невизначеністю щодо виходу з довгострокових контрактів. Однак зростає тиск на заборону реекспорту російського СПГ на території ЄС в рамках останніх санкцій проти Росії.

Іспанія, Франція і Бельгія вже впровадили нові правила для блокування реекспорту російського СПГ перед загальноєвропейською забороною на перевантаження наступного року.

Джерело: enkorr

Читайте також