Інвестори втрачають інтерес до будівництва зеленої енергетики через кризу боргів – Конеченков

Інвестори втрачають інтерес до будівництва зеленої енергетики через кризу боргів
Інвестори втрачають інтерес до будівництва зеленої енергетики через кризу боргів

Держава повинна запобігти накопиченню боргів за зелену електроенергію у 2025 році, так як це впливає на інвесторів і призводить до зменшення інтересу до будівництва нових зелених електростанцій. Про це заявив голова Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков. За його словами, заборгованість перед інвесторами складає 35,8 млрд грн.

«Це дійсно негативно впливає на інвесторів - тих, які хочуть зайти, і тих, які вже працюють в Україні. Вони не можуть своєчасно розрахуватися з банками, а банки, відповідно, нараховують їм штрафи. І цей процес, поки що, не зупинений», - заявив Конеченков.

За його словами, держава повинна регулювати ситуацію, щоб не допускати накопичення боргів перед підприємствами відновлюваної енергетики. Це можна зробити шляхом фінансової стабілізації "Укренерго", яке здійснює оплату послуг зі збільшення частки електроенергії від ВДЕ. Крім того, висловив пропозицію прорахувати період погашення старих боргів.

«Коли ми підписували меморандум у 2020 році (з урядом - ред.), нам обіцяли протягом півтора року повністю закрити питання боргів, але цього не вийшло», - пояснив представник інвесторів.

Конеченков зазначив, що це впливає на довіру інвесторів до уряду і призводить до скорочення інвестицій у зелену енергетику ще до початку війни. Він стверджує, що якби держава виконала свої зобов'язання, інвестицій було б набагато більше. Це не тільки впливає на розвиток зеленої енергетики, але й загально на інвестиційний клімат в Україні.

«Якщо б держава виконала свої зобов'язання, тоді у нас набагато було більше інвестицій. Причому не тільки у вітроенергетику, зелену енергетику, а в цілому в Україну. Такі приклади нарощування боргів і не відповідальність держави погіршує інвестиційний клімат - це факт», - підсумував Конеченков.

За даними Української вітроенергетичної асоціації, інвестори мають 4 ГВт проєктів вітроенергетики, які можуть бути реалізовані в Україні у майбутньому.

Читайте також