Ізраїль оцінив економічні наслідки війни з ХАМАС

Центральний банк Ізраїлю розрахував, що внаслідок війни з угрупованням ХАМАС країна понесла збитки в розмірі 198 млрд шекелів ($53 млрд). Будучи зіткненням збройних сил, кошти, витрачені на операцію, становлять половину зазначеної суми.

Банк Ізраїлю прогнозує, що зростання ВВП країни за рік складе 2% (у попередньому прогнозі цей показник був більшим - 2,3%). Аналогічна цифра прогнозується і на 2024 рік (попередній прогноз становив 2,8%).

До кінця поточного року дефіцит бюджету становитиме 3,7% ВВП, а до кінця 2024 року - 5%. Також до 2023-2025 років будуть виділені 107 млрд шекелів ($28,84 млрд) на оборонні витрати.

Раніше повідомлялося, що військова операція Ізраїлю проти ХАМАС коштує їм $260 млн на день. По даним агентства, конфлікт вже приніс економічні збиткі в розмірі майже $8 млрд.

Також зазначалося, що війна з бойовиками ХАМАС в Секторі Гази коштуватиме Ізраїлю $51 млрд. Це припущення ґрунтувалось на умові, що операція проти ХАМАСу триватиме від 8 до 12 місяців, без участі Хезболли з Лівану, Ірану або Ємену.

Голова Центрального банку Греції Янніс Стурнарас раніше висловив занепокоєння щодо можливого впливу війни в Ізраїлі на економіку ЄС. Фінансист зазначив, що конфлікт на Близькому Сході вже призвів до зростання інфляції в короткостроковій перспективі і стагнації в середньостроковій.

Понад 300 впливових економістів раніше надіслали відкрите звернення до ізраїльської влади зі своїми невтішними прогнозами щодо економіки і бюджету країни.