Обмеження США на торгівлю чипами уповільнили воєнну машину Кремля - міністр торгівлі

В уряді США вірять, що обмеження на експорт діє і сповільнює Російську воєнну машину.

"Ми ввели обмеження на експорт до Росії майже 700 видів товарів подвійного призначення і додали до санкційного переліку майже 100 китайських компаній за допомогу Росії в обході експортних обмежень", - заявила міністр торгівлі США Джина Раймондо під час слухань в американському Конгресі.

На слуханнях, що були присвячені бюджету відомства на 2025 рік, сенатори-республіканці від штату Техас висловили занепокоєння використанням американських мікрочипів в зброї Росії, Ірану та північнокорейських дронах, які використовуються Росією для атак на Україну.

"Як видається, вони можуть використовувати чипи, які ми вважаємо нешкідливими комерційними чипами, з летальною метою", - заявив сенатор Еллзі.

Міністр торгівлі США відзначила, що експортні обмеження "значно сповільнили Росію" і наголосила, що тепер Росія змушена використовувати комерційні чипи замість західних мікрочипів.

У зв'язку з цим, Росія повинна покладатися на Іран та Китай для отримання таких мікрочипів.

Міністр також зауважила, що США постійно збільшують санкції і використовують всі можливі засоби, щоб врегулювати проблему.

"Якщо ми дізнаємось, що китайська компанія обходить наші експортні обмеження щодо Росії, ми включаємо цю компанію до санкційного переліку, що дозволяє нам розглянути кожну базу даних у світі, отримати дані з публічного доступу та приватні, щоб дізнатись, що насправді відбувається", - додала вона.

Джерело: Голос Америки