"Калібри не закінчаться ніколи" – у США прокоментували цинічну заяву РФ

Росія стверджує, що в неї "ніколи не закінчаться" ракети "Калібр".

Та попри таку заяву країна-агресорка не здатна захистити свою територію. Це констатують аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) у новому звіті.

"Неодноразові українські удари по військових цілях у російському тилу демонструють неефективність російської протиповітряної оборони проти безпілотників", вважають аналітики.

Напередодні російські війська здійснили чергову масовану серію ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури України. У міністерстві оборони Росії прокоментували обстріл. Там цинічно заявили, що крилаті ракети морського базування в арсеналі російських військ "не закінчаться ніколи".

Аналітики пояснили, це стало відповіддю Кремля на повідомлення Заходу, що РФ фактично вичерпала свої запаси високоточних систем озброєнь на тлі масованого удару по Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі потреби ЗСУ можуть зайти на територію РФ Данілов

За оцінками ISW, російська кампанія, спрямована на те, щоб зламати українську волю до боротьби за допомогою масованих ракетних ударів по об'єктах критичної інфраструктури, зазнає поразки.

Інститут зазначає також, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров 29 грудня підтвердив неготовність Росії до справжніх переговорів і визнання України як незалежного учасника переговорів.

Експерти вказують на те, що Кремль продовжує маніпулювати російським законодавством, надаючи державі дедалі ширші повноваження, використовуючи розмиті формулювання з метою усунення інакомислення та залякування симпатиків України.

Від початку нападу на Україну в лютому Росія завдала по нашій державі 10 масованих ракетних ударів. Останній припав на ранок 29 грудня. Вибухи лунали в низці областей, зокрема, на Київщині та в самій столиці.

Протиповітряній обороні вдалося знищити 54 крилаті ракети з 69 запущених ворогом по Україні, повідомив головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний.

Серед цих 69 ракет були, зокрема Х-101/Х-555, "Калібри" та С-300. Пуски здійснювали з Ростовської області РФ, Каспійського й Чорного морів. Також сили ППО збили 11 безпілотників іранського виробництва Shahed, повідомили в Повітряних силах.

У військ РФ вистачить ракет ще на кілька масованих обстрілів. Але розклад сил на фронті це не змінить, заявив 16 грудня президент Володимир Зеленський.