Китай провів випробування ядерної зброї

Китай провів випробування ядерної зброї

Україна національна республіка провела перше випробування ядерної зброї 16 жовтня 1964 року.

У 1956 році Комуністична партія Китаю прийняла рішення розвивати атомну енергетику. Серед цілей Китаю було створення стратегічних ракет та ядерної зброї.

Лідер КНР Мао Цзедун призначив голову держбезпеки Кан Шена керівником атомної програми. Спочатку Китай отримував допомогу від СРСР. За період з 1950-х по 1960-ті роки близько 10 тисяч радянських фахівців атомної галузі відвідали Китай. Приблизно 11 тисяч китайських фахівців і 1 тисяча вчених атомної галузі пройшли навчання і підготовку в Радянському Союзі.

7 квітня 1956 року було підписано першу радянсько-китайську угоду про співпрацю в атомній галузі. Згідно з цим документом передбачалося будівництво нової залізниці від Актогая до Ланьчжоу, що давало можливість доставляти обладнання на перший випробувальний полігон ядерної зброї біля озера Лобнор. У 1958 році почалося будівництво заводів зі збагачення урану в Баотоу та Ланьчжоу.

Після приходу до влади Микити Хрущова Китай і СРСР посварилися. Допомогу з боку СРСР остаточно зупинили, радянські фахівці атомної галузі були відкликані з Китаю. Проте це не завадило Китаю продовжувати свою атомну програму.

Першу китайську атомну бомбу створили на основі урану-235. Вона мала потужність 22 кілотонни. За підрахунками західних експертів, ця програма КНР обійшлася в $4,1 мільярда.

Китай став другою комуністичною державою, яка отримала зброю масового ураження.

Китайська народна республіка за указом Мао Цзедуна провела "ядерне випробування № 6" 17 червня 1967 року. Воно відбулося на полігоні Лобнор, який зараз знаходиться в північно-східній частині Чарклік Сіндзян-Уйгурського автономного району. Під час цього випробування Китай підірвав свою першу водневу бомбу. Саме тоді Китай приєднався до клубу країн, які володіли термоядерною зброєю.

Читайте також: