Китай швидко стає агресивнішим у своїй риториці та діях по всій Азії

Китай стає все більш агресивним у своїх діях та словах в Азії, особливо після візиту держсекретаря США Ентоні Блінкена.

За даними Bloomberg, очільник індо-тихоокеанського командування США Джон Аквіліно заявив, що "ми всі повинні розуміти, що все відбувається дуже швидко". Він наголошує на нарощуванні військової потужності та посиланні на те, що Пекін розглядає свою територію в рамках "лінії десяти пунктирів" як суверенну територію Китаю.

Китай вважає, що рухається в рамках своєї території під час провокацій та тиску на материковому Китаї й острові Хайнань, а також у водах Південнокитайського моря від Малайзії до Брунею.

"Ми всі повинні розуміти, що все відбувається дуже швидко. Нарощування військової потужності, попри погану економіку, посилення наративу про те, що все розташоване у межах 'лінії десяти пунктирів' є суверенною територією Китаю, а потім дії, спрямовані на примус до виконання", - сказав Аквіліно.

Крім цього, командувач відмітив, що небезпечні та дестабілізуючі дії Китаю спостерігаються також у Південнокитайському морі. Тут філіппінські кораблі були заблоковані китайськими водометами, що призводить до зростання напруженості в районі "другої мілини Томаса".

Крім того, Аквіліно критикує Китай за його "агресивний план кампанії примусу і тиску" на Тайвань, зокрема через збільшення морського патрулювання та перетин центральної лінії.

Наразі США працюють на побудові мережі альянсів та відносин з партнерами у регіоні для протидії Китаю.

Китай жорстко відповів на візит прем'єр-міністра Японії Фуміо Кісіди до США та його участь у саміті з Філіппінами, стверджуючи, що створено "небезпечні" кліки, які є неприйнятними.

Bекінські військові також розкритикували "певну не регіональну країну" за створення "невеликих клік", які, за їхніми словами, є "безвідповідальними та вкрай небезпечними".

Джерело: Еспресо