Коли і як варто виносити новорічну ялинку - народні повір'я

Ялинка з новорічними прикрасами вдома додає настрою і шарму. Проте потрібно вчасно прибирати її. Згідно народних повір'їв, ялинки, що залишаються вдома довше, ніж потрібно, можуть привернути проблеми і невдачі.

Сайт Gazeta.ua зібрав декілька порад щодо того, коли і як найкраще виводити новорічну ялинку з дому.

Вірять, що ялинка перестає приносити щастя, коли на її гілках починають з'являтися коричневі плями. За повір'ям, саме таким чином негативна енергетика накопичується у ялинках і соснах, і з такими деревами варто розлучитися.

Також важливо розбирати ялинку, якщо з неї раптово починають падати прикраси. Кажуть, що це спосіб спілкування домовика з господарями. Він підказує, коли свята закінчилися і залишається час сховати прикраси.

Традиційно, ялинки і сосни виводять з дому після 14 січня, коли святкують старий Новий рік. Дерево може стояти до 19 січня - Водохреща.

Якщо ви бачите, що стовбур ялинки розшаровується, це також є причиною для її вивезення. Вважають, що це знак злого духу, який оселився в дереві.

Вивозити новорічну ялинку потрібно правильно. Наприклад, за повір'ям, не можна викидати її за вікно. Тим, хто не дотримується цієї поради, загрожують неприємності, а бажання, сказані у новорічну ніч, не здійснюються.

Живу ялинку або сосну можна викинути на спеціальний майданчик для збирання сміття або віддати на переробку. Прибирання новорічного дерева потрібно проводити обережно. Крім містичних причин, гострі голки можуть розлетітися по всій кімнаті і ускладнити прибирання. Якщо ялинка стоїть на шарі плівки або пакеті, її можна обережно струснути перед вивезенням, щоб більшість голок залишилися на пакеті.

Раніше було звичним спалювати новорічні ялинки, сказавши: "Невдачі виношу з дому, минулого року залишаю проблеми, очищаю себе вогнем, прищеплюю успіх". За повір'ями, попіл від новорічних ялинок сприяє хорошому врожаю, тому його можна зібрати і висипати на грядку.

Зі штучними ялинками все простіше. Їх достатньо просто вимити, просушити і зложити в коробки.

Найголовніша новорічна ялинка в Україні потрапила до списку найкращих у світі. Можна побачити святкове дерево на Софійській площі в Києві. Відповідний список опублікував видання BBC.

12-метрову українську "Ялинку незламності-2023" прикрасили майже 1000 жовто-блакитних орнаментів з минулих років, а також зображення архангела Михаїла, захисника Києва. Також на ялинці є прапори країн, які підтримують Київ у подоланні викликів і наслідків війни Росії проти України.