Коштував $850 і нагадував карету - випустили перший Cadillac

Коштував $850  і нагадував карету - випустили перший Cadillac

У 1902 році був представлений перший серійний автомобіль Cadillac з США. Він був дуже схожий на перший автомобіль Ford, але більше нагадував візок для коней ніж сучасний автомобіль. Автомобіль мав дерев'яні колісні диски зі спицями, а також більшість деталей кузова були також з дерева. В кузові містився один диван, який пізніше був замінений на два, розраховані на по дві особи, і вкомплектований трьома гасовими фарами.

Автомобіль був оснащений одноциліндровим двигуном потужністю 10 к.с., що дозволяло розігнатися до 40 км/год. Розробкою та запуском моделі у виробництво займалися інженер Генрі Ліланд та підприємець Уільям Мерфі, які дали машині назву на честь французького дослідника і колоніального адміністратора XVII століття Антуана Ломе де Ла Мот-Кадільяка. Цей дослідник заснував місто Детройт у 1701 році.

Автомобільна компанія, яка виготовила цю модель, вже існувала під назвою "Автомобільна компанія Детройта", і одним з її засновників був Генрі Форд. Проте компанія стала у занепаді, коли Форд покинув її. Вирішено було закрити цей автозавод, але Генрі Ліланд переконав інвесторів не робити цього та приєднатися до створення першої моделі Cadillac.

Однією з особливостей Cadillac, порівняно з іншими американськими автомобілями того часу, була його точна підгонка деталей. Після презентації на автосалоні було зареєстровано 2 тисячі замовлень на цей автомобіль. Ціна його становила 850 доларів.

"Тodаys це звучить дивно, але тоді не існувало конвеєра, що ускладнювало заміну деталей. Але це не вплинуло на автомобілі Cadillac, оскільки їхні запчастини були взаємозамінними. Cadillac майже одразу став виробником преміальних моделей для багатих", - зауважує автоексперт та знавець автомобільної історії Микола Руденко.

Емблема Cadillac була створена на основі геральдичного знака Антуана Кадільяка. Вона багато разів змінювалася протягом усього часу свого існування.

Читайте також: