Критик Сі Цзіньпіна у цікавий спосіб втік до Південної Кореї

Критик лідера КНР Сі Цзіньпіна китайський активіст 35-річний Квон Пьонг винахідливо втік до Південної Кореї.

Він проплив майже 300 км через Жовте море на водному мотоциклі, повідомляє BBC.

"Берегова охорона Південної Кореї затримала чоловіка, який пройшов близько 300 кілометрів Жовтим морем, але потім застряг через інцидент біля круїзного терміналу. Його звинувачують у нелегальній спробі потрапити до країни. Водночас немає жодних підозр, що він може бути шпигуном", ідеться в повідомленні.

Південнокорейський активіст Лі Де Со підтвердив особу затриманого та заявив, що китайська влада переслідує його колегу вже багато років. Певний час Квон Пьонг навіть провів у тюрмі за критику Сі.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Активіст зараз розмірковує над тим, чи подавати заяву на отримання статусу біженця в Південній Кореї, яка щороку задовольняє лише декілька запитів. Можливо, краще зробити це в третій країні", пише видання.

За даними BBC, в останні роки Пекін посилив заборону на виїзд в аеропортах та інших легальних пунктах перетину кордону, щоб заблокувати активістам можливість покинути територію Китаю.

Китай на офіційному рівні веде боротьбу з так званими шпигунами, ким нерідко визнають противників влади країни чи впливових іноземців. У березні 2023 року КНР затримала керівника японського виробника ліків Astellas Pharma за підозрою у шпигунстві. А австралійський журналіст Чен Лей, якого Китай звинувачує у передасі державної таємниці іншій країні, перебуває під вартою з вересня 2020 року.