Курс долара зростає: чи варто зараз купувати валюту

Зростання курсу долара
Зростання курсу долара

Українські фінансові експерти поділилися своїми поглядами на ситуацію на валютному ринку та дали поради щодо інвестування.

Голова Секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів, Андрій Заблоцький, зазначив, що в липні 2024 року в Україні сталися рекордні обсяги валютних операцій за останні 12 років. Фізичні особи купили валюту на суму 1,117 млрд. доларів, що на 145 млн. більше, ніж у червні. Заблоцький вважає, що це не було оптимальним рішенням, оскільки курс долара зріс у серпні.

«Поки що це 19,5%, а якщо влада збільшить військовий збір, може бути і 23%. Стартовий капітал для їх купівлі потрібен невеликий - від 1000 гривень за одну ОВДП», - зазначив Олег Пензін, член Економічного дискусійного клубу.

Олег Пензін рекомендує звернути увагу на гривневі інвестиції, зокрема на облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Вони мають вищу прибутковість порівняно з гривневими депозитами - від 13% річних до 16% при погашенні у 2026 році. Прибуток від ОВДП не оподатковується, що робить їх привабливими для інвесторів.

Фінансовий аналітик Андрій Шевчишин вважає, що готівкова валюта надійніша за гривню. Проте найкращий час для покупки валюти був до кінця липня, коли долар був дешевший. Варто зачекати, оскільки ціни на американську валюту зросли.

Нацбанк пояснив стрімке зростання курсу долара в Україні.

Читайте також