Латвія заборонила своїм спортсменам змагатися з командами РФ та Білорусі

Латвія заборонила своїм спортивним збірним змагатися з російськими та білоруськими командами

Латвія прийняла рішення заборонити своїм спортивним збірним з командних видів спорту змагатися з командами Росії та Білорусі. Про це повідомили у Латвійському Сеймі.

Ця заборона вводиться шляхом внесення поправок до Закону про спорт, затверджених Сеймом 1 лютого. Головна мета таких змін - підтримка України союзницею в умовах російської агресії та запобігання Росії легалізувати свої воєнні злочини через спорт.

Нові поправки передбачають, що збірні Латвії будуть заборонені змагатися з російськими та білоруськими командами незалежно від статусу, навіть якщо суперники виступатимуть під нейтральним прапором. Така заборона поширюється на команди всіх вікових категорій - дорослих, молоді та юнаків.

Це означає, що якщо збірній Латвії буде потрібно зіграти проти Росії або Білорусі, міжнародні спортивні організації будуть змушені поважати законодавство Латвії. Базова ідея цих поправок полягає в тому, щоб національним законодавцям встановити заборону на проведення спільних матчів латвійських спортивних команд з командами країн-агресорів, таких як Росія і Білорусь, незалежно від місця проведення

На рекомендацію Міжнародного олімпійського комітету, національні збірні Росії та Білорусі продовжують залишатися відстороненими від змагань у багатьох видів спорту. Однак, в грудні 2023 року МОК офіційно дозволив "нейтральним" спортсменам з Росії та Білорусі брати участь у індивідуальних змаганнях Олімпіади-2024, проте вони все ще не можуть брати участь в командних турнірах.

Збірній Білорусі з футболу дозволено брати участь у змаганнях під егідою УЄФА, якщо такі зустрічі відбуваються за межами країни. Щодо футбольної збірної Латвії та Білорусі, вони потенційно могли зіграти проти один одного у майбутньому сезоні Ліги націй, але на жеребкуванні вони потрапили до одного кошика посіву і не можуть бути суперниками в одній групі.

Міжнародний олімпійський комітет працює над тим, щоб допомогти спортсменам з російськими та білоруськими паспортами повернутися до міжнародних спортивних змагань.

Президент УЄФА, Александер Чеферін, висловився про відсторонення російських спортсменів від міжнародних змагань через агресію РФ проти України.