Литва попередила про нові обмеження для водіїв авто на російських номерах

У Литві з 11 березня будуть конфіскувати автомобілі з російськими номерами. Щоб уникнути цього, треба змінити номер авто на литовський або номер іншої країни Європейського Союзу до цієї дати, або вивести машину з країни. Про це повідомляє литовська митниця. Крім конфіскації машини, власникам загрожує штраф.

«За даними литовської митниці, на території Литви досі є люди, які управляють автомобілями з російськими номерами. До 11 березня вони мають зареєструвати транспортні засоби в Литві або виїхати з ЄС. З 11 березня особи з автомобілями з російськими номерами будуть вважатися порушниками закону і понесуть відповідальність згідно з статтею 515 КУпАП, що передбачає штраф і конфіскацію автомобіля», – йдеться у повідомленні.

Литва реалізує Регламент Ради ЄС № 833/2014 і відповідні санкції, зазначені в статті 3, які давали можливість до 19 грудня 2023 року зареєструвати автомобілі, що в'їхали в Євросоюз. Але з 11 березня 2024 року машинам, зареєстрованим в Росії, заборонено перебувати на території Литви або вони повинні змінити реєстрацію до цього часу.

Литовська митниця зробить виняток лише для російських громадян, які їдуть транзитом в Калінінградську область або з неї на транспортних засобах, зареєстрованих в Росії за спрощеною дозвільною процедурою. Але такий транзит не може тривати більше 24 годин, і власник має бути присутній у автомобілі. Якщо власника немає в машині, її не пустять на територію Литви.

Раніше литовський уряд заборонив висадку та посадку пасажирів з російських поїздів, що їдуть до Калінінграда, на прикордонних пунктах Кяна і Кібартай.

Крім того, Литва обмежить видання дозволів білоруським та литовським автобусним перевізникам, які здійснюють міжнародні перевезення.

Нагадаємо, Латвія збирається посилити свій кордон з Білоруссю та Росією для перекриття можливих шляхів проникнення противників. Командувач Каспарс Пуданс заявив, що окрім захисних заходів буде використана існуюча інфраструктура.