Майже половина українців переконані, що РФ ще багато років може вести війну: опитування

Більшість людей в Україні вірить, що Росія може продовжувати воювати проти країни ще протягом багатьох років. Це стало відомо з дослідження, проведеного КМІС.

Головною причиною такого уявлення є значний запас ресурсів у країни-агресора. За даними, порівняно з лютим 2023 року, кількість людей, які вірять в тривалу війну, збільшилася з 22% до 49%. Вони впевнені, що Росія має достатньо ресурсів і може продовжувати конфлікт з Україною.

У той же час, зменшилася кількість людей, які вірять в скоре завершення війни. З 67% вона скоротилася до 43%. Ці люди вважають, що Росія вичерпала свої ресурси, і конфлікт може завершитися на користь України.

Важливо зазначити, що навіть серед тих, хто вбачає значні ресурси у Росії для тривалої війни, більшість (73%) відмовляється від будь-яких територіальних компромісів. Однак 21% підтримують ідею передачі деяких українських територій в обмін на мир.

Опитування проводилося Київським міжнародним інститутом соціології протягом вересня-жовтня 2023 року за допомогою телефонних інтерв'ю. Всього було опитано 1010 респондентів віком від 18 років з різних регіонів України, крім тимчасово окупованих.

Зауважимо, що більшість українців проти проведення загальних виборів у країні до завершення війни. Лише 15% підтримують ідею провести вибори, 21% не мають визначеної позиції, а 64% висловлюються проти цього. Це свідчить опитування, проведене Центром Разумкова.