Міф про велику розвідницю Мату Харі створили французи

Міф про велику розвідницю Мату Харі створили французи

15 жовтня 1917 року в місті Венсен, поблизу Парижа, була розстріляна Маргарет Гертруда Зелле, відома як Мата Харі - 41-річна нідерландська танцівниця, куртизанка і шпигунка під час Першої світової війни.

Мата Харі вперше відвідала Париж у 1905 році і стала відома своїми виступами екзотичних азіатських танців. Згодом вона гастролювала по Європі, розповідаючи про своїх вигаданих коріннях у священному індійському храмі, де вона навчалася від жриці і отримала ім'я Мата Харі, що означає "Око дня" на малайській мові.

Мата Харі насправді народилася в невеликому містечку на півночі Нідерландів у 1876 році. Вона навчилася індійським і яванським танцям, коли проживала в Малайзії зі своїм колишнім чоловіком, голландським військовим.

Однак, Мата Харі здобула популярність виключно своїми виступами від Росії до Франції. Її шоу включало в себе еротичне роздягання, схоже на сучасний стриптиз. Вона також стала відомою куртизанкою, мала шлюбні стосунки з високопосадовцями різних країн під час Першої світової війни.

У лютому 1917 року Мата Харі була арештована французькою владою під звинуваченням у шпигунстві і засуджена до смертної кари. В процесі їй було приписано, що вона викривала секрети щодо нової зброї, такої як танк, через що загинули тисячі солдат.

Є свідчення, що Мата Харі працювала як шпигунка для Німеччини та була подвійним агентом для Франції та Німеччини. Проте ці свідчення були неоднозначними і засновані на непрямих доказах. Можливо, французька влада спеціально фабрикувала звинувачення проти Мати Харі, для відволікання уваги від втрат, зазнаних армією на Західному фронті.

Більшість істориків вважає, що роль Мати Харі як шпигунки була перебільшена, і що інформація, яку вона отримувала, якщо вона взагалі отримувала, не була цінною ні для однієї сторони конфлікту. Її шпигунська діяльність стала основою для створення її "кінематографічної" біографії, що забезпечило їй більшу популярність, ніж іншим більш ефективним шпигунам. Багато фільмів були зняті про Мату Харі, починаючи з 1931 року.

Читайте також: