Мілітаризація ЗАЕС: окупанти риють окопи навколо водойми-охолоджувача

Окупанти риють окопи біля водойми-охолоджувача
Окупанти риють окопи біля водойми-охолоджувача

Російські військові будують окопи навколо водойми-охолоджувача Запорізької АЕС, згідно з дослідженням британських аналітиків від McKenzie, на замовлення Greenpeace Німеччини.

За даними аналітиків, від окупації ЗАЕС Росією у 2022 році до червня 2024 року у районі водойми-охолоджувача було збудовано понад 1000 метрів траншей, більшість з яких розташовані на північній та західній стороні водойми. Greenpeace стверджує, що плани Росатома щодо перезапуску реакторів підвищують ризики ядерної аварії.

"Новий детальний супутниковий аналіз показує, що значна територія атомної електростанції ще більше мілітаризується. Там не лише траншеї, але й укріплення, які можуть бути використані для встановлення військової техніки. Російські збройні сили продовжують загрожувати безпеці ЗАЕС. Це викликає серйозне занепокоєння", - заявив Ян Ванде Путте, старший спеціаліст з ядерних питань Greenpeace Центральної та Східної Європи.

Greenpeace також висловила занепокоєння тим, що мілітаризація території водойми-охолоджувача може бути пов'язана з майбутніми планами Росії щодо перезапуску реакторів, які були зупинені з 2022 року. Аналітики вважають, що будівництво траншей і укріплень може бути ознакою планів насосної станції і перезапуску реакторів.

"Злочини Росії на ЗАЕС продовжують наростати. Тепер відомо про мілітаризацію важливих ділянок атомної станції, які забезпечують охолоджувальну воду для реакторів. Необхідно докласти всіх зусиль для зупинення російських планів і покарання Росатому та російської держави за допомогою ефективних санкцій", - заявив Шон Берні, старший спеціаліст з ядерних питань Greenpeace у Центральній та Східній Європі.

Джерело: Радіо Свобода

Читайте також