Мін'юст ухвалив рішення щодо скасування відстрочки для аспірантів-контрактників

Скасування відстрочки для аспірантів-контрактників
Скасування відстрочки для аспірантів-контрактників

Міністерство юстиції України вирішило не скасовувати накази Міністерства освіти 909 та 910 від 24 червня, які скасовують право на відстрочку від мобілізації для аспірантів, які навчаються за контрактом. Це рішення було оголошено за підписом заступника міністра Олександра Банчука, повідомляє "Судово-юридична газета".

Відповідаючи на рекомендацію Державної регуляторної служби щодо перевірки цих наказів, Міністерство юстиції заявило про відсутність підстав для скасування їх державної реєстрації відповідно до Закону "Про основи державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

Міністр освіти Оксен Лісовий пояснив, що вступ до аспірантури за контрактом цього року можливий лише на заочній та вечірній формах навчання, які не надають права на відстрочку. Це зроблено, щоб запобігти використанню аспірантурі як "корупційного інструменту уникнення мобілізації", зазначив міністр.

Необхідно також відзначити, що ці зміни відносяться до невійськовообов'язаних жінок і передбачають певні винятки. Також неможливе переведення з інших форм навчання на денну форму. Відновлення навчання на денній формі дозволяється лише окремим категоріям, таким як вагітним жінкам, військовослужбовцям та медикам, а також особам, які не потрапляють під військовий обов'язок.

Раніше Міністерство освіти та науки України відповіло на запитання щодо того, чи зберігається відстрочка для контрактників, які вже навчаються в аспірантурі.

Читайте також