Міжнародні автоперевезення на межі зупинки через недосконалі норми бронювання - експерт

Міжнародні автоперевезення на межі зупинки через недосконалі норми бронювання - експерт

Міжнародні автоперевезення можуть опинитися на межі зупинки через недосконалі норми бронювання

Віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників України Володимир Балін наголосив, що через недосконалі норми бронювання та набрання чинності закону про мобілізацію, ринок міжнародних автоперевезень може стати на межу зупинки.

Балін зазначив, що останнім часом спостерігається зменшення кількості вантажного транспорту у міжнародному напрямку. Водії відмовляються виходити в рейси, оскільки бояться проблем на митницях або залишають свої транспортні засоби за кордоном. Водії просять державні органи створити прозору систему бронювання, яка враховуватиме специфіку галузі.

"Останній час ми бачимо тенденцію до скорочення кількості вантажного транспорту у міжнародному напрямку. Наприклад, в є-черзі, незважаючи на сезон, зменшується кількість реєстрацій. Водії відмовляються виходити в рейси, бо бояться, що їх зупинять на пунктах пропуску, а такі випадки вже є, або, перетнувши кордон, кидають транспортні засоби, вантаж і не повертаються в Україну. Ми вважаємо, що це вже незабаром може призвести до певного колапсу не лише транспортної галузі в Україні, а й в економіці загалом. Тому ми разом з учасниками ринку звертаємося до державних органів із закликом про створення прозорої та зрозумілої системи бронювання, в нашому випадку, для водіїв-міжнародників і інших наших фахівців", - сказав Балін.

Балін також підкреслив, що існуюча система бронювання не враховує специфіку галузі, особливо те, що багато підприємств є малими та середніми, та працюють як фізичні особи підприємці. Зараз уряд готує новий порядок бронювання, але учасники ринку вважають, що транспортна галузь слід розглядати як критично важливу для існування економіки.

Представник АсМАП повідомив, що до Міністерства з розвитку громад, територій та інфраструктури звернулося 18 компаній. Деякі з них отримали статус критично важливих, однак більше 95% працівників галузі не забезпечені бронюванням від мобілізації.

Читайте також: