МЗС України і Маркарова пояснили ситуацію із грошима від США

Тимчасовий бюджет Сполучених Штатів Америки жодним чином не зупинить надходження допомоги до України, яку оголосили раніше.

Про це заявив речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко.

"Ситуація із тимчасовим бюджетом США не зупинить надходження допомоги до України, яка була оголошена раніше", - заявив Ніколенко.

Зараз це близько $1,6 млрд на оборону України і $1,23 млрд прямої бюджетної підтримки, а також кошти на гуманітарні та енергетичні проєкти, повідомив речник МЗС.

"Натомість "шатдаун" американського уряду міг би мати негативний вплив на втілення поточних програм для України", - сказав Ніколенко.

Зараз українська влада активно працює із американськими партнерами, щоб нове бюджетне рішення США, яке напрацюють протягом наступних 45 днів, включало нові кошти для допомоги Україні, заявив речник МЗС.

У США зараз тривають внутрішньополітичні дискусії, повʼязані із американським політичним процесом, пояснив Ніколенко.

"Підтримка України залишається непохитно міцною як в Адміністрації США, так і в обидвох партіях і палатах Конгресу США, а головне - серед американського народу", - резюмував.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Нічого не загрожує поставкам зброї і обладнання, які ухвалені раніше, сказала посол України у США Оксана Маркарова.

Тимчасова бюджетна резолюція ухвалена тільки на 45 днів. Конгрес та Адміністрація президента США подбали про те, щоб кошти попереднього бюджету для програм допомоги Україні були перехідними. Кошти є, пояснила.

"Сьогодні вночі двопартійна більшість у Палаті представників та Сенаті проголосувала за збереження роботи уряду, запобігаючи непотрібній кризі, яка завдала б непотрібного болю мільйонам працьовитих американців", - заявив президент США Джозеф Байден.

Також Байден заявив, що очікує, що спікер "збереже свою відданість народу України і забезпечить ухвалення підтримки, необхідної для допомоги Україні в цей критичний момент".

30 вересня Палата представників Конгресу США ухвалила законопроєкт тимчасового фінансування уряду без допомоги Україні. Спікер Конгресу Кевін Маккарті заявив, що угоду про допомогу Україні слід розглядати в окремо визначений час.

За три години до настання 1 жовтня Сенат ухвалив даний законопроєкт терміном до 17 листопада, який міститиме $16 млрд.

Згодом цей проєкт підписав президент Джо Байден. Таким чином США уникнули "шатдауна".