На Южно-Українській АЕС вийшов з ладу один із блоків: як вплине на відключення світла

Вийшов з ладу блок на Южно-Українській АЕС: вплив на відключення світла
Вийшов з ладу блок на Южно-Українській АЕС: вплив на відключення світла

На Південноукраїнській атомній електростанції стався збій, який призвів до зниження видачі електроенергії.

Інформацію про це надав директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, посилаючись на два незалежних джерела.

За його словами, у зв'язку з цим сьогодні планується два додаткових відключення від Укренерго. Ймовірно, через наступного тижня потрібно буде здійснити ремонт ураженого енергоблоку потужністю 600 МВт.

Відключення світла в Україні / Фото: Getty Images

"Ви сміятиметеся… хоча, може, й ні. З двох незалежних джерел: знову аварія на Південноукраїнську АЕС. Дві зайві черги відключень від Укренерго сьогодні – тому що енергоблок на 600 МВт знизив видачу. Швидше за все, наступного тижня піде в ремонт. Отже, переможні реляції Енергоатому щодо достроково завершених ремонтів мають не лише радувати, а й лякати", - розповів Харченко.

Додатково, Харченко заявив, що прогнози щодо нормалізації електропостачання було неправильно зроблено.

"Високовольтні мережі будуть відновлені і за декілька днів повинні бути в належному порядку (наскільки це можливо). Але наразі неможливо передбачити "сюрпризи від Енергоатому". Тому питання про захист розподільних пристроїв атомних електростанцій додається до питання про якість проведених ремонтів. Якщо енергоблоки виходитимуть з ладу взимку, буде проблематично впоратися з ситуацією", - додав директор Центру досліджень енергетики.

У той же час, представники Міненерго зазначили, що наслідки цього інциденту можуть бути ліквідовані протягом декількох днів. Вони підтвердили проблему, проте не назвали її аварією.

"Важливо розуміти, що це викликано обстрілами. Це не аварія, але внаслідок пошкоджень від обстрілів стає ускладненням передача згенерованої електроенергії. Але так чи інакше, струм треба кудись направляти, і це є проблемою", - заявили в міністерстві.

Співрозмовники також заявили, що наслідки "ускладнень" є секретними. Раніше їх вдавалося ліквідувати протягом одного-двох днів.

Коротка інформація

Южно-Українська атомна електростанція розташована в степовій зоні на лівому березі річки Південний Буг, поруч із Южноукраїнською електростанцією. Складається з трьох енергоблоків.

Попередньо, експерти розповіли про можливі наслідки для населення України.

Читайте також