НАТО підтримає українську розробку систем дистанційного виявлення мін

Програма НАТО підтримує проєкт українських вчених з виявлення небезпечних предметів

Програма НАТО "Наука заради миру та безпеки" підтримує проєкт MinesEye, який створює систему дистанційного виявлення небезпечних мін та снарядів.

"Розробка та впровадження у сфері протимінної діяльності інновацій – один з ключів до пришвидшення очищення території України. Минулого року Міністерство економіки спільно з Міноборони та ДСНС організувало тестування нових технологій в реальних умовах, а спільно з Київською школою економіки запустило акселераційну програму для проєктів у сфері розмінування. Ці проєкти довели, що вітчизняні розробники мають багато ідей, вартих посиленої уваги. Важливо, що напрацювання українських розробників оцінені на міжнародному рівні. Переконаний, що за підтримки наших міжнародних партнерів та участі в проєкті MinesEye українських та закордонних науковців матимемо високотехнологічний, практичний та ефективний продукт, який до того ж вироблятиметься в Україні", - зазначив заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний.

Система MinesEye призначена для виявлення прихованих вибухонебезпечних предметів (ВНП). Розробники провели понад 100 аеромагнітних досліджень для тестування проекту. Подальша робота над проєктом дозволить поліпшити технологію, розширити її можливості та підвищити ефективність.