Навіщо бізнес має сплачувати довоєнні податки: Гетманцев пояснив

З 1 серпня в Україні відновлюють довоєнний порядок оподаткування та перевірок бізнесу.

Окрім іншого, це одна з вимог домовленостей із МВФ. Але найголовніше держбюджет потребує збільшення доходів. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передають "Новини.Live".

За словами Гетманцева, законопроєкт, покликаний повернути довоєнні податки, має замінити пільговий податок з обороту у розмірі 2% на податок у розмірі 5%, який був до війни.

Ті самі бізнеси, які працювали на податок у 2% та обороти яких перевищують законодавчо встановлені ліміти, мають перейти на звичайну довоєнну систему оподаткування.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Ми не підвищуємо податки, як, наприклад, США, які під час Другої світової війни підвищили податки до 94%. Ми не вводимо нових податків, які нам пропонували запровадити, наприклад ПДВ у розмірі 25% або військовий збір 10%. Ми повертаємо податки на довоєнний рівень", запевнив народний депутат.

На його думку, дискусія про те, чи платити під час війни 2% чи 5% податку, тоді як військові на фронті віддають свої життя заради нашої перемоги, перебуває за моральною гранню добра і зла.

"Податок не береться зі збитків він береться із доходів. Півтора роки за умов війни держава підтримувала бізнес за рахунок низьких податків. Але державні витрати на оборону збільшуються на фінансування 15 нових військових бригад, оснащення військових, ремонт техніки тощо", аргументує Гетманцев.

Законопроєкт про повернення довоєнної системи податків з 1 серпня підтримав Комітет Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Проєкт розглянуть у другому читанні найближчим часом, написав народний депутат Ярослав Железняк у Telegram.

У текст увійшла норма про скасування можливості для ФОПів сплати податку на рівні 2% замість 5%.