Навіть погода мститься Путіну. Пів Росії залишилося без тепла, світла та газу через аварії

Колапс системи житлово-комунального господарства в Росії

Половина регіонів Росії стикнулася з колапсом системи житлово-комунального господарства. Такі аварії призвели до відсутності тепла, води, електрики та газу у сотень тисяч росіян. Цю інформацію оприлюднило видання "The Moscow Times".

Наразі відомо, що внаслідок аварій у Новосибірську без тепла опинилися 14 тисяч осіб у 237 будинках, а в Липецьку - 10 тисяч осіб у 282 будинках. Аварії також зафіксували у Саратові, де опалення вимкнули у понад 650 будинках і 100 соціальних об'єктах, включаючи школи та лікарні. Десятки тисяч людей у Волгограді та 6 тисяч осіб у Нахідці також залишилися без тепла.

При цьому, незважаючи на аварії і погіршення системи, російська влада планує серйозно скоротити видатки на житлово-комунальну інфраструктуру. Згідно з бюджетом на 2024-2026 роки, фінансування житлово-комунальної сфери з федерального бюджету буде зменшено більше ніж удвічі.

У 2025 році, згідно з новим бюджетним законом, заплановане різке скорочення видатків на житлово-комунальну галузь - на 43%, до 506 млрд рублів. А в 2026 році видатки будуть зменшені ще на 25%, до 381 млрд рублів. Таким чином, за три роки фінансування з федерального бюджету житлово-комунальної сфери зменшиться у 2,3 рази, до мінімуму за останні 6 років.

Голова комітету Держдуми з будівництва та житлово-комунального господарства Сергій Пахомов зазначає, що стан мереж комунальної інфраструктури в Росії, включаючи системи опалення, водопостачання та каналізації, до середини 2022 року перевищить 70% зношення. Економіст Ігор Ліпсіц вважає, що скорочення фінансування модернізації інфраструктури з федерального бюджету призведе до нових техногенних катастроф у РФ.

Варто додати, що навіть природа сприяє боротьбі українців з країною-агресоркою. Безпосередньо по лінії кордону на території РФ холод у два рази сильніший.

Триває зростання щоденних втрат росіян - вбитих та поранених - відбуваються середи особового складу. У 2023 році середня кількість втрат зросла до майже 300 на день, що перевищує показник за 2022 рік. Британські аналітики прогнозують, що якщо такий темп втрат буде тривати упродовж 2024 року, то втрати Росії вбитими та пораненими сягнуть понад 500 тисяч осіб до 2025 року.